Έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων σε κρίσιμα δομικά ζητήματα διακρίνει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, αναφορικά με την στασιμότητα της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2024.
«Η χώρα μας διατήρησε και φέτος την περσινή χαμηλή βαθμολογία στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς. Αν και αυτό δεν επηρέασε τη συνολική μας κατάταξη, η στασιμότητα αυτή αντικατοπτρίζει την έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων σε κρίσιμα δομικά ζητήματα, τα οποία είχαμε επισημάνει πέρυσι» εξήγησε.
«Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και η προστασία των δημοσιογράφων, η επαρκής χρηματοδότηση και η στοχευμένη ενίσχυση της δικαιοσύνης, η συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών για τη βελτίωση του κράτους δικαίου, καθώς και η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους, παραμένουν ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση» πρόσθεσε.
«Παράλληλα, η περιβαλλοντική κρίση, που έχει πλήξει και τη χώρα μας με σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πλέον μείζον ζήτημα και για τη Διεθνή Διαφάνεια διεθνώς καθώς η διαφθορά δεν επιτρέπει τη λήψη των καταλλήλων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται πως η θέση της Ελλάδας στον επίμαχο δείκτη παρέμεινε σταθερή (59) από το 2023, μετά τη Μαλαισία και το Βανουάτου, ενώ ισοβάθμισε με χώρες όπως η Ιορδανία, η Ναμίμπια και η Σλοβακία με σκορ 49.
«Η διαφθορά εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ειδικού και Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου του 2024, όπου 54% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η διαφθορά έχει εμποδίσει τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους από το να κερδίσουν έναν δημόσιο διαγωνισμό» τονίζει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index), η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, έχει υποστεί συστημική κρίση από το 2021. Ο Τύπος είναι πολύ πολωμένος και η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα ΜΜΕ είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.
Η Έκθεση του 2024 για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα αναφέρει πως οι ανεξάρτητες αρχές, αντιμετωπίζουν προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το καθεστώς και την ικανότητά τους να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.
Όσον αφορά τις συστάσεις που διατυπώθηκαν στην έκθεση του 2023 για το κράτος δικαίου, η Ελλάδα εφάρμοσε πλήρως το 2024 τη σύσταση για αντιμετώπιση της ανάγκης συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων για τους διορισμούς των δικαστών.