«Στη σκιά» της έναρξης υποβολής ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2», είναι προγραμματισμένες για σήμερα ανεξάρτητες συναντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, με ηγετικά στελέχη των Chevron και Exxon Mobil. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της διεθνούς ενεργειακής έκθεσης και συνεδρίου EGYPES 2025 στο Κάιρο, με το μήνυμα του υπουργού ΠΕΝ προς τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς να είναι η πρόθεση της Ελλάδας για επιτάχυνση των εγχώριων μελετών.
Όσον αφορά τη Chevron, η εμπλοκή της στις εγχώριες μελέτες πρόκειται να επισφραγιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ημερών η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της διεθνούς πρόκλησης για την υποβολή ενδιαφέροντος για το μπλοκ «Νότια της Πελοποννήσου». Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του αμερικανικού κολοσσού και αφορά μία στενή θαλάσσια ζώνη 11.000 τετρ. χιλιομέτρων, η οποία ξεκινά από τα νοτιοδυτικά και νότια της Πελοποννήσου και καταλήγει στα δυτικά της Κρήτης.
Με τη δημοσίευση, θα ανοίξει το χρονικό «παράθυρο» των 90 ημερών για την υποβολή προσφορών. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι τα αμέσως επόμενα βήματα (όπως η αξιολόγηση των προσφορών από την ΕΔΕΥΕΠ) να «τρέξουν» γρήγορα, ώστε ο προτιμητέος ανάδοχος να αναδειχθεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Στο μικροσκόπιο» της Chevron και η Νότια Κρήτη
Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού ΠΕΝ θα πραγματοποιηθεί με τον Clay Neff, πρόεδρο του τμήματος διεθνών ερευνών και παραγωγής της Chevron. Όπως με την ανάδειξη αναδόχου για το μπλοκ, η ελληνική πλευρά θα μεταφέρει στον επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού πως βούληση της χώρας μας είναι να τρέξουν γρήγορα και οι έρευνες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύμβαση μίσθωσης που θα υπογραφεί, θα προβλέπονται παρόμοιοι χρόνοι για τις τρεις φάσεις ερευνών, όπως και στις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί. Έτσι, για παράδειγμα, η πρώτη φάση (για την πρόσκτηση δισδιάστατων δεδομένων) θα μπορεί να διαρκέσει έως και τρία έτη. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα οι εργασίες να επισπευσθούν, όπως για παράδειγμα με τη σύμπτυξη του πρώτου με το δεύτερο στάδιο, δηλαδή με το εξαρχής πυκνό «σκανάρισμα» του μπλοκ, ώστε από τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν να μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι υποσχόμενες γεωλογικές δομές, που θα δικαιολογούσαν την τρίτη φάση ερευνών, με τη διενέργεια πλέον ερευνητικής γεώτρησης.
Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επίσης επί τάπητος η προοπτική η Chevron να πραγματοποιήσει έρευνες και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, και πιο συγκεκριμένα στη Νότια Κρήτη. Η Chevron έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τη συγκεκριμένη ζώνη, με την προοπτική διεύρυνσης της παρουσίας της στη χώρα μας να «φωτογραφίζεται» και με την αναφορά ότι «στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών», στο δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η περιοχή ενδιαφέροντος της Chevron καλύπτει μέρος του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου.
«Τρυπάνι» από την ExxonMobil
Από την άλλη πλευρά, η συνάντηση με την ExxonMobil είναι προγραμματισμένη με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας, John Ardill, η οποία δραστηριοποιείται σε δύο μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») σε κοινοπραξία με την Helleniq Energy. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς η ExxonMobil βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί για τα δύο μπλοκ και επομένως να λάβει τις αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Helleniq Energy, οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του έτους, καθώς τα σχέδια ωριμάζουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση από ό,τι αναμενόταν. Παρόμοιο ήταν το χρονικό «παράθυρο» που είχε δώσει σε πρόσφατη ομιλία της η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στην περίπτωση που ανάψει όντως «πράσινο φως» εντός του έτους, τότε εκτιμάται ότι έναν περίπου χρόνο αργότερα θα είναι όλα έτοιμα για να «μπει τρυπάνι» - καθώς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει στην πορεία να «κλειδώσει» και το εγχώριο λιμάνι, για την υποστήριξη των σχετικών εργασιών. Κι αυτό γιατί θα απαιτηθούν ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις για την «υποδοχή» του αναγκαίου εξοπλισμού.
Ορόσημο για την Κύπρο
Παράλληλα, σήμερα πρόκειται να υπογραφεί MoU μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην προοπτική συνεργασίας στην αποθήκευση CO2. Η προοπτική αυτή αφορά τη μεταφορά ρύπων εγχώριων βιομηχανιών στην Αίγυπτο για αποθήκευση, με δεδομένο ότι το μόνο ανάλογο πρότζεκτ που βρίσκεται στα σκαριά στη χώρα μας, το «Prinos CO2» θα μπορεί να καλύψει κατά ένα περιορισμένο ποσοστό τις ανάγκες.
Πάντως, η φετινή ενεργειακή έκθεση και συνέδριο θα αποτελέσει ορόσημο για την Κύπρο, καθώς πρόκειται να επισφραγίσει την εμπορική εκμετάλλευση των δύο πρώτων κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, την «Αφροδίτη» και το τεμάχιο 6.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Αδειούχου (Chevron Cyprus Limited, NewMed Energy και BG Cyprus) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», καθώς και Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Αδειούχου (Eni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.) για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων του Τεμαχίου 6.