Υδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων ζήτησε η ελληνική πλευρά από την ExxonMobil

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων ζήτησε η ελληνική πλευρά από την ExxonMobil
Τα σχέδια της Chevron για το μπλοκ «Νότια της Πελοποννήσου» επί τάπητος στις επίσης χθεσινές επαφές της διοίκησης της Chevron με τον κ. Σκυλακάκη. Υπογραφή και του MoU με την Αίγυπτο για την αποθήκευση CO2.

Την επίσπευση των προπαρασκευαστικών διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην απόφαση για το αν θα διενεργηθεί ή όχι ερευνητική γεώτρηση, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, από τη διοίκηση της ExxonMobil, με την οποία συναντήθηκε χθες, στο περιθώριο της διεθνούς ενεργειακής έκθεσης και συνεδρίου EGYPES 2025 στο Κάιρο.

Όπως έγραψε χθες το Insider, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας, John Ardill. Παρών ήταν επίσης ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινοπραξία με τη Helleniq Energy, η ExxonMobil δραστηριοποιείται σε δύο μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»). Η επίσπευση των διαδικασιών μέχρι την απόφαση για «τρυπάνι» αγγίζει περισσότερο το μπλοκ «Νοτιοδυτικά Κρήτης», για το οποίο η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων είναι πιο προχωρημένη. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη παραχώρηση βρίσκεται από τις 9 Οκτωβρίου 2024 στη δεύτερη φάση των ερευνών, ενώ αντίθετα για το μπλοκ «Δυτικά Κρήτης» η κοινοπραξία ζήτησε (και έλαβε) παράταση της πρώτης φάσης, μέχρι τις 9 Απριλίου 2025.

Κυβερνητική αλλαγή πλεύσης στις εξορύξεις

Η δεύτερη φάση αφορά κανονικά την πρόσκτηση τρισδιάστατων δεδομένων από τις παραχωρήσεις, έπειτα από τη συγκέντρωση δισδιάστατων μετρήσεων που προηγήθηκε. Ωστόσο, και για τα δύο «οικόπεδα» έχει ήδη πραγματοποιηθεί η 3D σάρωσή τους, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2024. Επομένως, η παράταση για το μπλοκ «Δυτικά Κρήτης» σημαίνει πως η αμερικανική εταιρεία έκρινε πως χρειάζεται επιπλέον χρόνο, ώστε να αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προσκτηθεί για το μπλοκ «Δυτικά Κρήτης».

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση η ExxonMobil δεσμεύθηκε να παραδώσει χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματά της. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τη σύμβαση μίσθωσης η αμερικανική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2027. Κι αυτό γιατί κανονικά τότε ολοκληρώνεται η 3ετής διάρκειας δεύτερη φάση των ερευνών και πρέπει να κριθεί αν θα υπάρξει και επόμενη τρίτη φάση, με τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό αίτημα για την επίσπευση των μελετών αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα μας έχει χαράξει εντελώς διαφορετική ρότα σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρή εξέλιξη του εγχώριου προγράμματος ερευνών. Προς την ίδια κατεύθυνση κατατείνει η αναβαθμισμένη φέτος ελληνική παρουσία στην EGYPES, με την εκπροσώπηση της χώρα μας φετινή παρουσία μέσων του υπουργού ΠΕΝ.

Οι επαφές με τη Chevron

Ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τη διοίκηση της Chevron, που επίσης πραγματοποιήθηκε χθες στο περιθώριο της EGYPES. Από την πλευρά του αμερικανικού κολοσσού, στη συνάντηση συμμετείχε ο Clay Neff, πρόεδρος του τμήματος διεθνών ερευνών και παραγωγής.

Κατά τις επαφές, ο κ. Σκυλακάκης συζήτησε με τη διοίκηση της Chevron τα σχέδια της εταιρείας στην περιοχή, υπό το πρίσμα της επικείμενης δημοσίευσης του διαγωνισμού για το μπλοκ «Νότια της Πελοποννήσου». Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, είναι θέμα ημερών η δημοσίευση σε ΦΕΚ της διεθνούς πρόκλησης για τη διεκδίκηση ερευνών στο συγκεκριμένο μπλοκ – διαδικασία που ξεκίνησε με την υποβολή ενδιαφέροντος από τη Chevron. Μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, τη σκυτάλη θα πάρει η δημοσίευση της πρόσκλησης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με το αν κατά το τετ-α-τετ τέθηκε επίσης επί τάπητος το ενδιαφέρον της Chevron για την πραγματοποίηση ερευνών και σε περιοχές νότια της Κρήτης – και ανατολικότερα των παραχωρήσεων της ExxonMobil. Το γεγονός ωστόσο ότι η συνάντηση ήταν κανονικά προγραμματισμένη για την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, και τελικά πραγματοποιήθηκε στο εναλλακτικό «χρονοπαράθυρο» που είχε προβλεφθεί για την επόμενη ημέρα, συνηγορεί στο ότι οι δύο πλευρές δεν επεκτάθηκαν σε άλλα θέματα πέραν του μπλοκ «Νότια της Πελοποννήσου».

MoU με την Αίγυπτο στο CCS

Επίσης χθες, ο κ. Σκυλακάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου & Ορυκτών Πόρων, Eng. Karim Badawi, στην προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στην αποθήκευση CO2. Ελλάδα και Αίγυπτος θα διεκδικήσουν από κοινού την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο η εξαγωγή και αποθήκευση CO2 επιτρέπεται μόνον ανάμεσα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απώτερος στόχος είναι μέρος των εκπομπών των εγχώριων βιομηχανιών να μεταφέρονται στην Αίγυπτο και να αποθηκεύονται εκεί. Κι αυτό γιατί η μοναδική ανάλογη υποδομή που αναπτύσσεται στη χώρα μας, το «Prinos CO2», δεν θα έχει επαρκή δυναμικότητα για να καλύψει τις ανάγκες όλου του βιομηχανικού τομέα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επί ποδός για να αποτραπεί μπλακάουτ το Πάσχα – Στα σκαριά οι νέες «γραμμές άμυνας»

Ξεθωριάζει το πράσινο - Τιμές στόχοι στα ύψη - Αγριεμένη χωρίς αιτία

Στις «ράγες» διαγωνισμός 300 εκατ. ευρώ για το λίφτινγκ στη σιδηροδρομική γραμμή ΣΚΑ – Οινόη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider