Τελευταία ενημέρωση 13:10
Σε εφαρμογή μπήκαν από το πρωί της Τετάρτης οι υψηλότεροι δασμοί του τελευταίου αιώνα από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές από πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, με το ύψος τους να κυμαίνεται από 11% έως 104%. Η Κίνα δέχτηκε το ισχυρότερο χτύπημα στα εξαγόμενα αγαθά της προς την αμερικανική αγορά, με το Πεκίνο να διαμηνύει πως η απειλή της Ουάσιγκτον είναι «νέο λάθος πάνω σε λάθος».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε τελωνειακούς δασμούς «επί μέτρω», προσαρμοσμένους σε κάθε χώρα, «όχι ετοιματζίδικους», αλλά «υψηλής ραπτικής» για τους εταίρους των ΗΠΑ, από οικονομική και στρατιωτική σκοπιά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι δεκάδες κυβερνήσεις (60 εμπορικοί εταίροι που αντιμετωπίζουν δασμούς ου κυμαίνονται μεταξύ του 11 και του 50%, είναι 20% στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 47% στο Βιετνάμ) «κάνουν το παν» για να κλείσουν συμφωνία.
«Αυτές οι χώρες μας παίρνουν τηλέφωνο, με γλείφουν (χρησιμοποίησε την αμερικανική έκφραση "kissing my ass"). Πεθαίνουν να κλείσουν μια συμφωνία… “Σας παρακαλούμε, κύριε, ας κλείσουμε μια συμφωνία. Θα κάνουμε τα πάντα.”», δήλωσε για τα κράτη με τα οποία συνομιλεί η κυβέρνησή του ενώ προανήγγειλε πως θα τεθούν σύντομα «σημαντικοί δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα» με σκοπό να αναγκάσουν περισσότερους κολοσσούς παραγωγής σκευασμάτων να μεταφερθούν στις ΗΠΑ,
Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα ομοβροντία τελωνειακών δασμών, ανάμεσά τους μνημειώδεις δασμούς 100% και πλέον σε βάρος των προϊόντων της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο ήρθε να ανεβάσει το πολιτικοοικονομικό θερμόμετρο και την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούν διαρκείς διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.
Απώλειες σε Ασία, Ευρώπη, Ελλάδα και Wal Street
Στην Ευρώπη επέστρεψε το πτωτικό μομέντουμ. Ο Stoxx 600 υποχωρεί 2,94% στις 472,60 μονάδες, με όλους τους κλάδους σταθερά σε αρνητικό έδαφος και κυρίως τράπεζες, εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. O γερμανικός DAX υποχωρεί 2,88% στις 19.696 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 2,4% στις 7.715 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει -2,7% στις 6.908 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 2,7% στις 32.727 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 βρίσκεται στις 11.839 μονάδες με κάθοδο 1,7%.
Ισχυρές πτωτικές τάσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.530 μονάδες με απώλειες 2,5%, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται στα 81 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,47%, ενώ ο mid cap υποχωρεί 1,58%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Optima (+2,53%) και του ΟΤΕ (+1,36%).
Απώλειες σημειώνονται και στην Wall Street σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones αποδυναμώνονται 0,61% στις 37.634 μονάδες, ενώ του διευρυμένου S&P 500 χάνουν 0,38% στα 5.001 μονάδες και του τεχνολογικού Nasdaq καταγράφουν μικρή πτώση 0,04% στις 17.245 μονάδες.
Στην Ασία καταγράφηκε νέος γύρος απωλειών με την Νότια Κορέα να βρίσκεται σε bear market ενώ Τόκιο και Σίντνεϊ εισήλθαν σε περιοχή διόρθωσης καθώς ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε 1,80% στις 7.375 μονάδες, μετά την πτώση 11% από το τελευταίο υψηλό του τον Φεβρουάριο ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 μέτρησε απώλειες 3,93% στις 31.714 μονάδες.
Πτώση για δολάριο και πετρέλαιο
Κλοιός πιέσεων περισφίγγει και το αμερικανικό νόμισμα στις αγορές συναλλάγματος, καθώς το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,93% και διαμορφώνεται στα 1,1058 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 160,4460 γεν, στο 0,8629 με τη στερλίνα και στο 0,9325 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,89% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 144,9730 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,48% και διαμορφώνεται στα 1,2823 δολάρια
Στην αγορά πετρελαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται στο -3,8% στα 60,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αργού West Texas Intermediate υποχωρούν 4%, στα 57,22 δολάρια δολάρια ανά βαρέλι. Από την πλευρά του, το φυσικό αέριο κερδίζει 0,68% στα 3,4 δολάρια ενώ η βενζίνη χάνει 2,66% κάτω από το ορόσημο των 2 δολαρίων.
Άνοδος για χρυσό και crypto
Ράλι καταγράφει ο χρυσός με την τιμή του να σκαρφαλώνει 2,4% στα 3.063 δολάρια καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς το πολύτιμο μέταλλο που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας. Το ασήμι κερδίζει 2,2% στα 30,3 δολάρια, ο χαλκός σκαρφαλώνει 2,7% στα 4,2 δολάρια, η πλατίνα προσθέτει 0,63% στα 917 δολάρια και το παλλάδιο ενισχύεται 0,36% στα 892 δολάρια.
Κέρδη παρατηρούνται στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να διαπραγματεύεται πλέον στα 77.245 δολάρια με άνοδο σχεδόν 0,7%, ενώ το Ether ισχυροποιείται 0,7% στα 1.474 δολάρια. Από την πλευρά του, το Solana εκτινάσσεται 2% στα 106,33 δολάρια, ενώ το Dogecoin αναρριχάται 2% στα 0,14 δολάρια. Τέλος, το XRP «πρασινίζει» με +0,36% και διαμορφώνεται στα 1,83 δολάρια.
Αντίδραση της Κίνας
Η Κίνα υποσχέθηκε σήμερα «αυστηρά και ισχυρά» μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε σήμερα λόγο για «το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη». «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυστηρά και ισχυρά μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα νόμιμα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση δασμών για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό και ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους το μπούλινγκ», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και με αμοιβαίο όφελος, δήλωσε ο Λιν.
Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε επίσης σήμερα ότι έχει «ισχυρή βούληση» να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua). «Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. «Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».
«Η ΕΕ ήταν πολύ κακή μαζί μας»
«Οι ΗΠΑ θα γίνουν ξανά πολύ πλούσιες, πολύ σύντομα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Η προσφορά της προέδρου της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι αρκετή για την επανεκκίνηση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με τον Τραμπ που κατηγόρησε την ΕΕ ότι διατηρεί και άλλα εμπόδια στο εμπόριο. «Η ΕΕ ήταν πολύ κακή μαζί μας. Τους πληρώνουμε για να τους περιφρουρούμε στρατιωτικά και μας κλέβουν στο εμπόριο, οπότε αυτό δεν είναι καλός συνδυασμός» υπογράμμισε.
Η ΕΕ «δημιουργήθηκε για να κάνει πραγματικά ζημιά στις ΗΠΑ στο εμπόριο, αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξής της», έσπευσε να συμπληρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς πρότεινε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση μη δασμολογικών ζητημάτων όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ, εφόσον υπάρχει αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει καμία συμφωνία με χώρες πριν ξεκινήσουν οι υψηλότεροι δασμοί. Περίπου 10 τρισ. δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την χρηματιστηριακή αξία των παγκόσμιων μετοχών από την παρουσίαση του Τραμπ στο Rose Garden την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να εκτιμούν τους φόβους ότι ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.