Για επιβράδυνση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας και «εξαιρετική αβεβαιότητα» εξαιτίας των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, έκανε λόγο η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Παραδέχτηκε ότι ένα πλήγμα στην ανάπτυξη είναι πιθανό, σημείωσε, ωστόσο, πως η ευρωπαϊκή οικονομία «χτίζει» μερική ανθεκτικότητα και πως η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει κανένα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι στην πολιτική των επιτοκίων, αλλά θα εξετάζει τα οικονομικά δεδομένα από τη μία συεδρίαση στην άλλη.
Απευθυνόμενη στα κράτη-μέλη του ευρώ, η Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν άμεσα οι προτάσεις της Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας.
Αναμένουμε πλήγμα στην ανάπτυξη από τους δασμούς
Περιγράφοντας τις συνέπειες από την αβεβαιότητα, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συρρικνώνεται. Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς βρίσκονται αντιμέτωποι με δασμούς, το εύρος των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό. Οι διαταραχές στο διεθνές εμπόριο, η αναστάτωση στις χρηματαγορές και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβαρύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Και οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συγκράτηση δαπανών, προειδοποίησε η Λαγκάρντ.
Βάζοντας φρένο σε εξαγωγές, δαπάνες και επενδύσεις, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου είναι πιθανό να πλήξει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και οι δασμοί νηα δημιουργήσουν αρνητικό σοκ στη ζήτηση, αλλά η επίπτωση «δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί». Καθόλου σαφής δεν είναι, από την άλλη, ο αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό. «Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το να βασιστούμε στα δεδομένα», είπε η Λαγκάρντ.
Τι είπε η Λαγκάρντ για την αβεβαιότητα: «Δεν μπορώ να σας πω εάν είμαστε στο peak της αβεβαιότητας. Υπάρχει μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Οι παίκτες στο τραπέζι έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους. Έχουν γίνει προτάσεις, τουλάχιστον από τη μία πλευρά. Αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει μια έλλειψη προβλεψιμότητας που εντείνει την αβεβαιότητα. Η δυσπιστία που είχαμε στην πρώτη φάση ήταν δύσκολο να αξιολογηθεί και να κατανοηθεί διότι άλλαζε αυτά που ξέραμε, τη συμβατική σοφία, για το πώς οργανώνονται οι εμπορικές σχέσεις, όπως είπε και χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Αυτό που θας σας πω με σιγουριά είναι πως εμείς στην ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα πρέπει, στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο. Για αυτό και βγάζει νόημα να είμαστε έτοιμοι, ευέλικτοι, να δουλεύουμε πάνω σε αξιόπιστα δεδομένα και να λειτουργούμε με αυτά που έχουμε από συνάντηση σε συνάντηση. Συναντιόμαστε κάθε έξι εβδομάδες. Αρκεί να σκεφτείτε μόνο τι συνέβη τις τελευταίες 6 εβδομάδες».
Χτίζει ανθεκτικότητα η ευρωπαϊκή οικονομία
Παρότι έχουν συγκεντρωθεί «σύννεφα» πάνω από τις οικονομικές προοπτικές, η ΕΚΤ διαπιστώνει πως η ευρωπαϊκή οικονομία χτίζει μερική ανθεκτικότητα.
«Η οικονομία πιθανώς αναπτύχθηκε το α' τρίμηνο του έτους, η μεταποίηση δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ και η απασχόληση έχει τονωθεί», είπε η Λαγκάρντ.
Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ επισήμανε πως οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν μια διατηρήσιμη επιστροφή του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τη διατηρήσιμη πορεία του ήταν και αυτό που καθόρισε τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια, με την Λαγκάρντ να αποκαλύπτει πως ήταν ομόφωνη και πως κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 50 μονάδων βάσης.
Έκκληση προς τα κράτη
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι ακόμη πιο επείγον οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές να καταστήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική. Η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη δράσης και οι προτάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της απλούστευσης, θα πρέπει να εγκριθούν γρήγορα, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΚΤ. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμίευσης και Επενδύσεων, στη βάση ενός σαφούς και φιλόδοξου χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα βοηθήσει τους αποταμιευτές να επωφεληθούν από περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις και θα βελτιώσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο για να προετοιμαστεί το έδαφος για την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει εξάλλου να διασφαλίσουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και να δώσουν προτεραιότητα σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Η σχέση με την Fed
Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τη σχέση της με την Fed και για το αν η σύνδεση με τον Λευκό Οίκο θέτει σε κίνδυνο τη ροή δολαρίων σε όλο τον κόσμο. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν γραμμές swaps για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα μπορούν να φτάσουν στα μέρη όπου χρειάζονται. Υπεκφεύγοντας ελαφρώς, η Λαγκάρντ απάντησε: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφό μου και φίλο Τζερόμ Πάουελ». «Έχουμε ισχυρή και σταθερή σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών (...) η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη μιας σταθερής χρηματοοικονομικής υποδομής που εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του προέδρου της Fed, για τον οποίο είπε πως είναι «πολύ αργός» στη μείωση των επιτοκίων. «Είναι παραπάνω από χρόνος για να τελειώσει η θητεία του Πάουελ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, ενώ η δεύτερη θητεία του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2026.
Για το θέμα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, η Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι θεμελιώδης στην Ευρωζώνη. Κάθε χώρα που υποβάλλει αίτημα ένταξης στη ζώνη του ευρώ πρέπει να έχει ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα «τόσο στη νομοθετική της βάση όσο και στις δραστηριότητές της», είπε.
Φωτογραφία: @associatedpress