Ευρωβουλή: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωβουλή: Κλείστε τώρα την αξιολόγηση

Την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ζήτησε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκε έντονα η απουσία του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ που είχε προσκληθεί αλλά δεν παραβρέθηκε, οι ομιλητές προειδοποίησαν ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην τοποθέτησή του είπε πως πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και το πακέτο μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Θα πρέπει και το ΔΝΤ που συμμετείχε θετικά σε όλες τις διαπραγματεύσεις από την δημιουργία του προγράμματος το 2015 να παίξει τον ρόλο του και να ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους». Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται ένα πιο «ρεαλιστικό σχέδιο» πλεονασμάτων για μετά το 2018 προσθέτοντας ότι αυξημένα πλεονάσματα για πολλά χρόνια δεν επιτρέψουν στις αγορές να δανείσουν την Ελλάδα. «Η Ελλάδα θα πρέπει να δει το φως σε αυτό το μακρύ τούνελ της λιτότητας», υπογράμμισε.

Ζητούν την παραίτηση Ντάισελμπλουμ

Η απουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ απασχόλησε πάρα πολλούς Ευρωβουλευτές, που έκαναν ειδική αναφορά για αυτή στις ομιλίες τους. Πολλοί ευρωβουλευτές μάλιστα του ζήτησαν, για ακόμη μία φορά, να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup.

Κάποιοι κάλεσαν τον κ. Νταίσελμπλουμ να ζητήσει συγνώμη από τις γυναίκες και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης για τα πρόσφατα προσβλητικά του σχόλια στον Τύπο.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προσκληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στη συζήτηση. Ο ίδιος απέστειλε επίσημη επιστολή εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούσε να παραστεί και πρότεινε μια νέα συζήτηση στην ολομέλεια μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε τις συνεχείς αρνήσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραστεί στις συζητήσεις του ΕΚ και δήλωσε ότι θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Eurogroup με την οποία θα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει ομόφωνα τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider