Μαζαράκης (ΕΑΕΕ): Πως θα ανακάμψει η ασφαλιστική αγορά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζαράκης (ΕΑΕΕ): Πως θα ανακάμψει η ασφαλιστική αγορά

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η ασφαλιστική αγορά, καθώς η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) θέτει φιλόδοξους στόχους για το μέλλον, θέλοντας να συνεχίσει τα καλά αποτελέσματα του 2016μ η οποία ήταν η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που έκλεισε με άνοδο της ασφαλιστικής παραγωγής.

«Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης και να φτάσουμε και πάλι την παραγωγή στα 5,5 δισ. ευρώ του 2009 (σ.σ. από 3,8 δισ. που ήταν το 2016)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Metlife Δημήτρης Μαζαράκης.

Μακροπρόθεσμα ο στόχος που θέτει η ΕΑΕΕ για την ασφαλιστική αγορά είναι ακόμα πιο δύσκολος. «Μεσομακροπρόθεσμα στοχεύουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα ανάπτυξης, ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε». Και όλα αυτά ενώ ασφαλιστικός κλάδος τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμια επίπεδο αντιμετωπίζει μια σειρά πρόσθετων προκλήσεων όπως: το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, την ψηφιοποίηση, τις υψηλότερες απαιτήσεις από ασφαλισμένους και μετόχους και βέβαια την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Για να γίνει αυτό βασικό μέλημα της αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη, πρέπει να είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Πέραν των ποσοτικών στόχων, κύριο μέλημά μας είναι να κερδίσουμε όλο και περισσότερους πολίτες που θα μας εμπιστευτούν για να προστατέψουν ό,τι είναι πολυτιμότερο για αυτούς», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΑΕ.

Που θα βασιστεί η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

Υγεία:

Σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη, ο τομέας της υγείας έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας, με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), με τη δημιουργία και εφαρμογή κοινών ιατρικών πρωτοκόλλων, και με την άρση αντικινήτρων όπως ο φόρος ασφαλίστρων 15% που ισχύει σήμερα. «Είναι ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας, στην πάταξη της διαφθοράς άρα και στη σημαντική μείωση του κόστους για τον πολίτη».

Συντάξεις:

Η ΕΑΕΕ προτείνει την δημιουργία ενός συστήματος με βάση τη διεθνή εμπειρία που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ο δεύτερος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τέλος ο τρίτος θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός και κεφαλαιοποιητικός, με κίνητρα σε Ειδικά Συνταξιοδοτικά Ασφαλιστικά Προγράμματα, έστω και αναβαλλόμενα.

«Ήρθε η ώρα ο υγιής ανταγωνισμός να λειτουργήσει αποτελεσματικά ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να επιλέγουν κάθε φορά τον φορέα που προτιμούν ανάλογα με τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις χρεώσεις διαχείρισης, και τέλος τις αποδόσεις των επενδύσεων», τόνισε ο κ. Μαζαράκης, ο οποίος πρότεινε παράλληλα τη δημιουργία μιας μιας Ανεξάρτητης Αρχής ή ενός Εθνικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο θα μελετά διαρκώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και τέλος θα εισηγείται τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Φυσικές καταστροφές:

Ενώ κάθε 10 με 15 χρόνια, διάφορα σημεία της χώρας πλήττονται από σεισμούς ή φωτιές, δεν υπάρχει καμία πρόνοια από την πλευρά της πολιτείας ενώ στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία η κρατική βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες του.

«Θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις ενδεχομένως μέσω της καθολικής, υποχρεωτικής ασφάλισης, με χαμηλό ασφάλιστρο και της άρσης του αντικινήτρου του φόρου του ασφάλιστρου για τις ζημιές στις περιουσίες των πολιτών από φυσικές καταστροφές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Επαγγελματική αστική ευθύνη:

Σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη, πρέπει να εξεταστεί η ενεργοποίηση του ισχύοντος νόμου, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία και διευρύνοντάς την σε επαγγελματικές ομάδες που μέσω της εργασίας τους μπορεί να ζημιώσουν άλλους, σε εφαρμογή σχετικής υπάρχουσας νομοθεσίας.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος ώστε να μην κυκλοφορεί πλέον ούτε ένα ανασφάλιστο όχημα» προσθέτοντας ότι: «Οι ανασφάλιστοι οδηγοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Αποτελούν απειλή για τους συνεπείς οδηγούς σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, τους επιβαρύνουν οικονομικά και στερούν φορολογικά έσοδα από το κράτος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider