Σε ποιες περιοχές κινδυνεύουν να αυξηθούν οι αντικειμενικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες περιοχές κινδυνεύουν να αυξηθούν οι αντικειμενικές

Οι «λαϊκές» συνοικίες στα δυτικά προάστια της Αθήνας όπως το Ίλιον, τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι, το Καματερό αλλά και περιοχές στο Περιστέρι και το Αιγάλεω είναι οι πιο πιθανές «υποψήφιες» για αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας περιλαμβάνονται και προάστια του Πειραιά όπως η Δραπετσώνα, το Πέραμα, το Κερατσίνι και η Ελευσίνα.

Και αυτό διότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα γίνει με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία προέρχονται από τις εκτιμήσεις των τραπεζών σε πράξεις επί ακινήτων (για υποθήκες κ.α.).

Σύμφωνα με πληροφορίες της κτηματαγοράς, παρά την μεγάλη πτώση των τιμών την τελευταία πενταετία που υπολογίζεται στο 45%, οι εμπορικές αξίες σε αυτές τις συνοικίες παραμένουν υψηλότερες των αντικειμενικών και συγκεκριμένα οι Τιμές Ζώνης ξεκινάνε από τα από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι εμπορικές τιμές παραμένουν 5% με 10% υψηλότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή για τις τιμές ακινήτων της Αθήνας εισηγήθηκε μειώσεις αξιών 5% σε όλες τις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σήμερα από 600 ευρώ έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μειώσεις τιμών 15% έως 20% στις περιοχές που η αντικειμενική αξία κυμαίνεται από 1.050 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μειώσεις 10% για περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 3.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης έχει προαναγγέλλει αύξηση των αντικειμενικών σε κάποιες περιοχές. Μένει να φανεί πάντως αν τελικά θα εφαρμοστούν αυξήσεις. «Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του τι λένε τα στοιχεία, η διαμόρφωση των αντικειμενικών πάντα αποτελούσε πολιτική απόφαση», τονίζει με νόημα στο insider.gr επαγγελματίας της αγοράς ακινήτων με χρόνια εμπειρίας στον χώρο των εκτιμήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider