Τα «πάνω-κάτω» στην κτηματαγορά φέρνουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες της Πειραιώς

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «πάνω-κάτω» στην κτηματαγορά φέρνουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες της Πειραιώς

Τα «πάνω-κάτω» στις αγοραπωλησίες ακινήτων εκτιμούν στελέχη της αγοράς ότι θα φέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης ακινήτων μέσω δημοπρασιών properties4sale.gr που εγκαινιάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, ο νέος τρόπος πώλησης των ακινήτω, η διαφάνεια στα σχετικά έγγραφα, αλλά και οι τιμές εκκίνησης είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα εγχώρια δεδομένα. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, δεν αποκλείεται το δρόμο της Τράπεζας Πειραιώς να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των ακινήτων που θα διατίθενται άμεσα και ηλεκτρονικά από την τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν προέρχονται από νέα «κόκκινα» δάνεια, αλλά βρίσκονται στην κατοχή τους ήδη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, νέα δεδομένα θα φέρει στην κτηματαγορά και το σύστημα των ηλεκτρονικώνπλειστηριασμών το οποίο βρίσκεται «προ των πυλών». Εξάλλου, όπως δήλωσε την Δευτέρα μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα δάνεια» ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν κανονικά από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τα συστήματα βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό δοκιμή. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί πάγιο αίτημα των τραπεζών αλλά και θέμα που έχει τεθεί επισταμένως από τους Θεσμούς.

Τι και πόσο πουλάει η Πειραιώς

Στην πρώτη παρτίδα δημοπρασιών της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνονται 58 ακίνητα εκ των οποίων 32 διαμερίσματα, επτά μεζονέτες, έξι γραφεία, πέντε καταστήματα, τρία ακίνητα μεικτής χρήσης, τρία βιομηχανικά ακίνητα-αποθήκες και δύο οικόπεδα. Τα 15 ακίνητα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τα 12 στην Αττική και τα υπόλοιπα διασκορπισμένα σε όλη την χώρα.

«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ευκαιρίες», τονίζει στο insider.gr έμπειρος κτηματομεσίτης σημειώνοντας πως οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών βρίσκονται στα «επίπεδα της αγοράς», καθώς οι αξίες των ακινήτων που έχουν αναρτηθεί έχουν εκτιμηθεί εσωτερικά από την τράπεζα και βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τις προβλέψεις της.

Δύο είναι οι παράγοντες που θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν προβάδισμα στα εν λόγω ακίνητα σε σχέση με τα άλλα χιλιάδες που βρίσκονται προς πώληση σε παρόμοιες τιμές:

Πρώτον ότι είναι όλα «καθαρά» με έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την πώληση (άδειες, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κλπ) και με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους αν και εφόσον αυτοί υπάρχουν.

Δεύτερον ότι μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση της αγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα με καλύτερους όρους από αυτούς που υπάρχουν κανονικά. Ειδικότερα η αγορά ακινήτου από το properties4sale.gr χρηματοδοτείται με στεγαστικό δάνειο που μπορεί να φτάσει έως και το 70% της τιμής αγοράς του ακινήτου με επιτόκιο Euribor ενός μηνός συν περιθώριο 3%, και την σχετική εισφορά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας Πειραιώς το αντίστοιχο στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο που προσφέρει κανονικά έχει περιθώριο 4%.

Πως θα λειτουργεί το σύστημα

Σε κάθε ακίνητο που τίθεται προς πώληση υπάρχει μια αρχική τιμή (τιμή εκκίνησης) που είναι και η τιμή της χαμηλότερης προσφοράς που μπορεί να γίνει στην συγκεκριμένη δημοπρασία. Υπάρχει επίσης και μια τιμή άμεσης αγοράς ή οποία είναι αρκετά υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης για όποιον θέλει να αγοράσει αμέσως το ακίνητο χωρίς να γίνει δημοπρασία.

Η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους αρκεί να έχουν εγγραφτεί στην σχετική πλατφόρμα από όπου μπορούν να δουν τις πληροφορίες για κάθε ακίνητο. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αν κάποιος το επιθυμεί να αιτηθεί προέγκριση δανείου για το ακίνητο που θα διεκδικήσει. Ακόμη στη διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν και μεσίτες για λογαριασμό πελατών τους, διεκδικώντας την αμοιβή 2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως την μέθοδο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχουν επιλέξει πολλές τράπεζες διεθνώς, ενώ πιο πρόσφατα ηλεκτρονικές δημοπρασίες έκαναν οι τράπεζες της Κύπρου με μεικτά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider