Επικίνδυνη αποστολή η επιχείρηση «επενδύστε στην Ελλάδα»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικίνδυνη αποστολή η επιχείρηση «επενδύστε στην Ελλάδα»

Στην μετά την αξιολόγηση εποχή στηρίζει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να αλλάξει το οικονομικό κλίμα. Έχοντας ως δεδομένη την συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα με τους Θεσμούς τα επιτελεία του υπουργείου Οικονομίας αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να αναδείξουν την χώρα μας ως προορισμό για ξένες επενδύσεις, με ιδιαίτερη σημασία να δίνεται σε κάποια μεγάλα έργα που μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση. Από αυτή τη προσπάθεια δεν λείπουν, βέβαια, οι παλινωδίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού που θέτουν εμπόδια στην αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και του ΟΛΠ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή την ίδια ημέρα που η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου έστειλε την επιστολή για το Ελληνικό (η οποία ανακλήθηκε μετά από παρέμβαση Τσίπρα), ήρθε επιστολή της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία ζητάει από τον υπουργό Ναυτιλίας να ανακληθεί η παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών του λιμανιού (Silo) στον ΟΛΠ και να αποδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να στεγαστεί σε αυτές μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα με έργα τα οποία είναι καθοριστικά για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, την εποπτεία των μεγάλων projects ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό που μένει βέβαια να φάνει είναι το αν θα σταματήσουν τα εμπόδια από διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Κρίσιμο το ταξίδι στην Κίνα

Υπό αυτό το πλαίσιο κρίσιμο θεωρείται και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα όπου θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επαφές για περαιτέρω επενδύσεις κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της αγοράς ακινήτων, του τουρισμού και των μεταφορών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας να υπογραφτεί και συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας για κοινές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Τι αναμένει η αγορά

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην χώρα μας αποτελεί βασικό ζητούμενο και από την αγορά. Όπως τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας από την στιγμή που η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα έχουν αποκατασταθεί, απομένει η δημιουργία ενός φιλο-επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Και αυτό θα γίνει μέσω του συνδυασμού κυβερνητικών πράξεων και της πρόθεσης Ελλήνων και ξένων επενδυτών να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

Βασικό ζητούμε από την αγορά είναι η σταθεροποίηση του φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από τώρα το πόσα θα κληθούμε να πληρώσουμε σε 10 χρόνια από σήμερα για να προχωρήσουμε σε επενδύσεις και στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε τι θα πληρώνουμε τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος επενδυτικού fund που εξετάζει χρόνια να επενδύσει στην χώρα μας αλλά δεν έχει κάνει ακόμα κάποια συμφωνία.

Το κεφάλαιο «κόκκινα δάνεια»

Πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να αποτελέσουν καλά παραδείγματα στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να στηριχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να γίνει όμως αυτό, όπως σημείωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα πρέπει να ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών προς τις ελληνικές εταιρείες και τους επαγγελματίες και βασική προϋπόθεση αποτελεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι απαραίτητοι για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider