Μητράκος: 465.000 νοικοκυριά έχουν «κόκκινο» στεγαστικό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητράκος: 465.000 νοικοκυριά έχουν «κόκκινο» στεγαστικό

Στην επισήμανση πως 465.000 νοικοκυριά έχουν σήμερα επισφαλές στεγαστικό δάνειο προχώρησε ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος μιλώντας στο 12ο RED Business Forum, στέλνοντας μήνυμα προς τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπογράμμισε, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία της διαχείρισης και της μείωσης των κόκκινων δανείων, εξηγώντας ότι λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν σωστά την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τον ρόλο του… Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τα επόμενα τρίμηνα –αν όχι τα επόμενα δύο χρόνια – θα μπορέσουν οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους», σημείωσε ο κ. Μητράκος μιλώντας στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων RED Business Forum.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι η αναπτυξιακή προοπτική χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητράκος. «Με βάση τις έρευνες της ΤτΕ το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει το ρόλο των διαμεσολαβητών. Η παρούσα συγκύρια από πλευράς ρευστότητα και τα NPLs δημιουργούν προβλήματα και από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης. Ως θετικό στοιχείο απλά συρρικνώθηκε ο αρνητικός ρυθμός τραπεζικής χρηματοδότησης. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει με δυναμικό τρόπο να εκπληρώσει το ρόλο του».

Έρχονται και άλλες εταιρείες «κόκκινων» δανείων

Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και έχει τεθεί μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ο υποδιοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τέσσερις άδειες σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ απομένουν άλλες οχτώ με 10 εταιρείες. «Η διαδικασία επιταχύνεται και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουν αδειοδοτηθεί άλλες δύο με τρεις εταιρείες», σημείωσε.

Ο κ. Μητράκος υπογράμμισε ότι «από τα 238 δισ. ευρώ που έχει δώσει το τραπεζικό σύστημα τα 106 δισ. είναι “κόκκινα”». Το 44,8% των δανείων δεν εξυπηρετούνται, δηλαδή οκταπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Ε.Ε που βρίσκεται στο 5,4% περίπου, συμπληρώνει.

Τεράστιο το πρόβλημα

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος «ως χώρα κατέχουμε το 10% των επισφαλών δανείων στην Ε.Ε όταν η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 1,2 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά τα επισφαλή αφορούν το 41,1%. Δηλαδή 465.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή με επισφαλές στεγαστικό δάνειο.

Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», ενώ στα καταναλωτικά το 54%. Ένα σημαντικό μέρος του συνόλου των δανείων (15,5 δισ. ευρώ) είναι κάτω από νομική προστασία. Το 1/3 των στεγαστικών, το ¼ των καταναλωτικών και το 3,5% των επιχειρηματικών δανείων (άρθρο 99 και άλλες περιπτώσεις). Το ύψος των επισφαλών δανείων είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 68,3% αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider