Ξεκινά «σαφάρι» για στρατηγικούς κακοπληρωτές και μεγαλοοφειλέτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά «σαφάρι» για στρατηγικούς κακοπληρωτές και μεγαλοοφειλέτες

Στους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά και στους μεγάλους οφειλέτες στρέφονται σε πρώτη φάση οι προσπάθειες των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Πρόκειται για δύο σημαντικές ομάδες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μια στις έξι επιχειρήσεις που βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στο κόκκινο» μπορεί, αλλά επιλέγει στρατηγικά να μην πληρώνει τα χρέη της. Και από την άλλη, οι 70 μεγαλύτερες «κόκκινες» εταιρείες χρωστούν συνολικά στις συστημικές τράπεζες το διόλου... ευκαταφρόνητο ποσό των 8 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος ο οποίος χτύπησε των «κώδωνα του κινδύνου» δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να δανείσουν για να ανακάμψει η επενδυτική δραστηριότητα και η οικονομία.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις φτάνει το 26,7%. Είναι, δηλαδή, πολύ χαμηλότερο από το συνολικό ποσοστό των επιχειρηματικών δανείων που είναι στο κόκκινο και το οποίο φτάνει το 44,4%. Αντίθετα, στις μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται φτάνει το 68,3%, και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 58%. Σε απόλυτους αριθμούς υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 340.000 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, περίπου 73.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 7.000 μεγάλες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Με βάση το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας -εφόσον ολοκληρώθηκαν οι θεσμικές παρεμβάσεις όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και αδειοδοτούνται οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων- όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους.

Αυτό που μένει είναι η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση. Αντίστοιχα, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πρώτοι στην λίστα είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ειδικά εκείνοι οι επιχειρηματίες που ενώ διαθέτουν σημαντική περιουσία δεν «βάζουν το χέρι στη τσέπη» για να πληρώσουν τα χρέη των εταιρειών τους. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν έτοιμες λίστες με τέτοιες περιπτώσεις που όπως είναι λογικό θα μείνουν και εκτός της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μάλιστα δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων τέτοιων «μπαχτατσήδων» προς... παραδειγματισμό όλων των υπόλοιπων.

Από κει και πέρα το βάρος πέφτει στις μεγαλοοφειλέτες όχι επειδή είναι πάρα πολλοί, αλλά επειδή είναι πιο εύκολο να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους τους και στροφή των μεγάλων επιχειρήσεων στην οικονομική βιωσιμότητα. Ήδη σύμφωνα με τον κ. Μητράκο λειτουργεί άτυπο φόρουμ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που εξετάζει το πως θα διαχειριστεί τα δάνεια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Η μακροπρόθεσμη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να γίνει πιο εύκολα στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ πιο εύκολη μπορεί να είναι και η εύρεση νέων επενδυτών για αυτές. Όπως τονίζουν στελέχη της ΤτΕ θα πρέπει από την μία να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και από την άλλη να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider