Μικρές οι προσδοκίες για τη «χρυσή βίζα»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρές οι προσδοκίες για τη «χρυσή βίζα»

«Μικρό καλάθι» κρατά η αγορά για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζα» που δίνει άδεια παραμονής σε πολίτες τρίτων χώρων αρκεί να αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ παρά τα λίφτινγκ που προετοιμάζονται από τους αρμόδιους φορείς. «Όσα κίνητρα και αν δοθούν, αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση και δεν καταργηθούν τα capital controls δεν πρόκειται να σημειωθεί σημαντική αύξηση της ζήτησης για κατοικίες στην Ελλάδα από το εξωτερικό», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος μεσίτης ακινήτων.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση. Αν και το ελληνικό πρόγραμμα κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού κόστους εισόδου των 250.000 ευρώ, είναι θεωρητικά ανταγωνιστικό σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών από το 2014 μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2017 είχαν δοθεί μόλις 1.684 άδειες. Τις περισσότερες «χρυσές βίζα» έχουν πάρει Κινέζοι πολίτες (701) και ακολουθούν οι Ρώσοι (357), οι Αιγύπτιοι (84) και οι Τούρκοι (81).

Προκειμένου το πρόγραμμα να αποδώσει πιο καλά το υπουργείο Οικονομίας (με αρμόδιο τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα) και ο οργανισμός Enterprise Greece μετά από διαβούλευση που πραγματοποίησαν τους προηγούμενους μήνες με φορείς της αγοράς, εξετάζουν μια σειρά αλλαγών που μπορούν να γίνουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη της Enterprise Greece στο insider.gr στόχος είναι να αποφευχθούν οι πολύ μεγάλες αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση.

Από τις αλλαγές που βρίσκονται υπό εξέταση δύο είναι οι πιο σημαντικές:

Η πρώτη αφορά την επέκταση του προγράμματος παροχής βίζα και σε όσους αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές επενδυτικών ταμείων. Έτσι εκτιμάται ότι θα προσελκυστούν και ξένοι επενδυτές που μπορεί να θέλουν να αποκτήσουν την άδεια παραμονής αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε ένα περιουσιακό στοιχεία με χαμηλή ρευστότητα όπως είναι ένα ακίνητο.

Η δεύτερη αφορά την παροχή ελληνικής υπηκοότητας (διαβατηρίου) σε όσους επενδύουν σημαντικά χρηματικά ποσά στην χώρα μας. Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιούν μόλις δύο χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος και η Μάλτα, και η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ουσιαστικά αυτές οι δύο χώρες «πουλάνε» ευρωπαϊκά διαβατήρια σε πολίτες τρίτων χωρών και ειδικά σε Ρώσους μια πρακτική που όπως έχουν αναφέρει ευρωπαίοι πολιτικοί κινείται στα όρια των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Τα στελέχη της Enterprise Greece με τα οποία επικοινώνησε το insider.gr δεν αποκλείουν καμία βελτίωση ή αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο, αν και εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με το πόσο επωφελές είναι τελικά το πρόγραμμα παροχής υπηκοότητας, για τις χώρες που το εφαρμόζουν.

Ποιοι ενδιαφέρονται για τη «χρυσή βίζα»

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Enterprise Greece οι Κινέζοι κυριαρχούν. Τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, δεδομένης της έντονης δραστηριότητας των κινεζικών επιχειρήσεων που αναμένεται στην Ελλάδα ενόψει και του κινεζικού προγράμματος «Οne Belt, One Road». Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν την Ελλάδα που εμφανίζεται ως όαση σταθερότητας στην περιοχή με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση από την Μέση Ανατολή αλλά και την Τουρκία. Μάλιστα, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση από την Τουρκία, έπειτα και από την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, αυξάνεται συνεχώς. Το ενδιαφέρον των ξένων επικεντρώνεται κυρίως στους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Χαλκιδική αλλά και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider