«Κληρώνει» την Τετάρτη για τον ΟΛΠ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» την Τετάρτη για τον ΟΛΠ

Την νέα βελτιωμένη προσφορά για το 67% του ΟΛΠ που είχε ζητήσει από την Cosco αναμένεται να λάβει και να εξετάσει το απόγευμα της Τετάρτης το ΤΑΙΠΕΔ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τους συμβούλους του θα εξετάσει το νέο τίμημα που θα προσφέρει η κινεζική εταιρεία με τις πιθανές συνέχειες να είναι τρεις: Να γίνει αποδεκτή η βελτιωμένη προσφορά, να ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον βελτιώσεις και τέλος να η προσφορά να μην είναι ικανοποιητική και να κριθεί ο διαγωνισμός άγονος. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει συμφωνία.

Κρίσιμο θέμα είναι το ύψος του τιμήματος. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι η αρχική προσφορά της Cosco έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσίευμα της Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα έγραφε για προσφορά ύψους 350 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, βάσει των όρων του διαγωνισμού, θα πρέπει να υλοποιήσει και επενδύσεις ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Αν τελικά «κλείσει» η συμφωνία μένει να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του δημοσίου, ένα τυπικό θέμα στο οποίο εμφανίστηκαν «φουρτούνες» την προηγούμενη εβδομάδα όταν το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ αποφάσισε την επανεξέταση της σύμβασης. Τελικά η απόφαση δεν αναμένεται να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο καθώς όπως σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ οποιαδήποτε απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης θα πρέπει να «περάσει» από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι το ελληνικό δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από το Ταμείο.

Στη συνέχεια πρέπει να εγκριθεί και η συμφωνία πώλησης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco από την Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider