Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε κατ’ ιδίαν το Ιράν ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία «συνιστούν δραματική κλιμάκωση».

«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν μοιραστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».

Η Ρωσία μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, πρόσθεσε.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Κοινή επίσκεψη με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας στο Κίεβο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν αυτήν την εβδομάδα.

«Είμαι σε θέση θα επιβεβαιώσω ότι ο Τόνι κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Κίεβο αυτήν την εβδομάδα, στην πρώτη κοινή τέτοιου είδους επίσκεψη εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο πλευρό του Αμερικανού ομολόγου του που επισκέπτεται την Βρετανία.

«Είμαστε οι στενότεροι σύμμαχοι, άρα είμαι ευτυχής που θα ταξιδέψουμε μαζί δείχνοντας την δέσμευσή μας απέναντι στην Ουκρανία», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία

Απόψε το ντιμπέιτ Τραμπ - Χάρις

gazzetta
gazzetta reader insider insider