PwC: Λίγα και «αναγκαστικά» τα επιχειρηματικά deals

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PwC: Λίγα και «αναγκαστικά» τα επιχειρηματικά deals

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρέμειναν για άλλη μια χρονιά τα κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνοντας πως η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει αναιμική παρά τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Οι περισσότερες συμφωνίες που έγιναν πέρσι ήταν «αναγκαστικές» προερχόμενες κυρίως από απεπενδύσεις συστημικών τραπεζών που υποχρεούνται να πωλήσουν τις μη βασικές του λειτουργίες ή από αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PwC Ελλάδας οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν το 2017 μόλις 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. αφορούσαν σε εταιρικά ομόλογα, τα 1,6 δισ. ευρώ σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, μόλις 251 εκατ. προήλθαν από Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και 1,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Μάλιστα, οι περισσότερες συμφωνίες ήταν «αναγκαστικές» καθώς από τις 36 συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν τα 1,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 1,6 δισ. και αφορούσαν σε αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών.

Έτσι, κυρίαρχος κλάδος σε επίπεδο αξίας συναλλαγών Ε&Σ εξακολουθεί να είναι, από το 2013, εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (47,2%) ακολουθούμενος για το 2017 από τους τομείς Ενέργειας (23,7%), Τεχνολογίας (6,6%), Βιομηχανίας (6,5%) και Υγείας (4,9%), Υπηρεσιών (3%), Ακινήτων (4,6%) και Λιανικής (0,3%).

Προβληματική παραμένει και η κατανομή των συμφωνιών, καθώς οι πέντε σημαντικότερες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν το 75% της συνολικής αξίας των συναλλαγών που καταγράφθηκαν πέρσι. Σε σχέση με το 2016 ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκε κατά 5% με τη μέση αξία της συναλλαγής να είναι μικρότερη κατά 61%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017 εννέα ελληνικές εταιρείες εξέδωσαν διαπραγματεύσιμα ομόλογα με κουπόνια που κυμαίνονταν από 2% έως 5% αντλώντας 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2016.

Τι αναμένεται για το 2018

Για το 2018, η PwC αναμένει ότι βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και σχετικων ανακοινώσεων με ενδεικτικά παραδείγματα την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone, την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, και της Εθνικής Ασφαλιστικής, την εξαγορά του ΙΑΣΩ General και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση της εταιρεάις, η αποεπένδυση των συστημικών τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2018, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (Εθνική Τραπεζα) και της Avis (Τράπεζα Πειραιώς) με συνολική αξία περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το κλείσιμο των συμφωνιών της Apivita από τον όμιλο Puig και της Κορρές από την κινεζική εταιρεία Profex Inc και τη Morgan Stanley, παρά την καθυστέρηση, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο έτος με εκτιμώμενο ποσό 90 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο της Υγείας, το fund CVC Capital Partners ετοιμάζεται να εξαγοράσει το 97,2% στη Γενική Κλινική ΙΑΣΩ General με συνολική αξία περί τα 50 εκατ ευρώ.

Η εξαγοράς της Cyta από τη Vodafone ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, έναντι 118εκατ. Εκκρεμεί η πώληση της Forthnet με τις τελικές προσφορές να κατατίθενται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η εκτίμηση των συνολικών εσόδων το 2018 αγγίζει περίπου το 1δισ. ευρώ.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 καθώς η συμφωνία πώλησης έχει ήδη υπογραφεί για ποσό ύψους 232 εκατ. Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι πιθανό να ολοκληρωθεί το 2018 καθώς οι τελικές προσφορές έχουν κατατεθεί, με αναμενόμενα έσοδα ύψους 188 εκατ. ευρώ. Το έργο ανάπλασης του Ελληνικού προβλέπεται να ξεκινήσει, με το αρχικό καταβληθέν ποσό να αναμένεται στα 300 εκατ. ευρώ. Η επέκταση της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και η πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ μπορεί να αποδώσουν από 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider