Ξεκάθαρο μήνυμα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συντάσσει τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους στηριζόμενο στις δικές του συντηρητικές εκτιμήσεις έστειλε από το Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ μίλησε για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο και παρουσίασε την πρόταση του ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund) που θα συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να αντισταθμίζει τους κραδασμούς, σε περιόδους κρίσεων ή ύφεσης.
Σε συζήτηση που είχε μετά την ομιλία της με τον Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών η Κριστίν Λαγκάρντ κλήθηκε επανειλημμένα να αναφερθεί στην περίπτωση της Ελλάδος, τόσο στα γεγονότα του 2010, όσο και στο σήμερα και ειδικά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία το 2010 ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, παραδέχθηκε πως στην αρχή της ελληνικής κρίσης υπήρξαν προλήψεις και ιδεοληψίες από την ευρωζώνη που καθυστέρησαν τις αποφάσεις και δεν επέτρεψαν να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ο συστημικός κίνδυνος.
«Για μια περίοδο όταν ακούγαμε για διαρκώς αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ελλάδα που ήταν άγνωστα σε εμάς είχαμε στο μυαλό μας τη ρήτρα μη διάσωσης. Λέγαμε ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί σε Χ ποσό του ΑΕΠ της ευρωζώνης και δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη πρόσθετη χρηματοδότηση και ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με τήρηση της ρήτρας μη διάσωσης και χωρίς να υπάρξει θέμα ηθικού κινδύνου. Έτσι, το ένα Eurogroup διαδεχόταν το άλλο, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ και σε απολογητικό ύφος προσέθεσε τα εξής: «Οι αποφάσεις μας παρεμποδίστηκαν από τις προλήψεις. Από τη ρήτρα της μη διάσωσης, πήγαμε στη μη αναδιάρθρωση του χρέους, στη μη παρέμβαση του ΔΝΤ (...) Είχαμε όλοι τις ίδιες επιφυλάξεις. Πιστεύω πως πρέπει να μάθουμε από όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες.
Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ συνέδεσε ξανά το παρελθόν με το παρόν, απολογούμενη αυτή τη φορά για το γεγονός ότι το Ταμείο μετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα το 2010 χωρίς πρώτα να έχει επιβάλει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όπως επέβαλαν οι κανονισμοί του.
Στο σημείο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που συντάσσει το ΔΝΤ είναι βάσει της δικής του τεχνογνωσίας και βάσει των δικών του παραδοχών. «Είμαστε από τους λίγους ειδικούς στην παροχή ανεξάρτητων αναλύσεων βιωσιμότητας του χρέους (…) Θα πω ότι εάν πάτε πίσω και κοιτάξετε τι προβλέψεις που έχουμε κάνει σε γενικές γραμμές έχουμε πέσει μέσα στις υποθέσεις μας και αυτές επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε, απαντώντας εμμέσως έτσι σε όσους επικρίνουν το ΔΝΤ για την υιοθέτηση αυστηρών παραδοχών στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στη βάση αυτή είπε πως το ΔΝΤ προφυλάσσει πλέον την ανεξαρτησία του και δεν δέχεται πολιτικές παρεμβάσεις. «Είμαστε ο αγγελιοφόρος της άβολης αλήθειας», είπε σχετικά.