Το Υπερταμείο αλλάζει διοικήσεις και πλάνα στις ΔΕΚΟ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Υπερταμείο αλλάζει διοικήσεις και πλάνα στις ΔΕΚΟ

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των επιχειρήσεων του Δημοσίου, αλλά και στους ανθρώπους που την ασκούν, ετοιμάζει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Πρόθεση της διοίκησης του λεγόμενου «Υπερταμείου» που έχει υπό τον έλεγχο του όλες τις μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου είναι αυτές να λειτουργούν ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τουλάχιστον σε επίπεδο διακυβέρνησης και ενημέρωσης για τα οικονομικά τους στοιχεία.

Για αυτό τον λόγο, όπως φαίνεται από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Μεγάλη Τρίτη, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων που έχει υπό τον έλεγχο της θα πρέπει να συντάξουν άμεσα επιχειρηματικά σχέδια που θα καθορίζουν τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους τους. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα πάντα με το Στρατηγικό Σχέδιο, «ανάλυση των θυγατρικών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης, των αδυναμιών αλλά και προοπτικών προς βελτίωση και ανάπτυξη».

Πέρα όμως από τα επιχειρηματικά σχέδια στο επίκεντρο θα βρεθούν άμεσα και οι διοικήσεις των εταιρειών του δημοσίου που ελέγχει η ΕΕΣΥΠ. Πρόκειται για τις: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και τις θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO. Η αρχή θα γίνει με την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των ΕΛΤΑ και του ομίλου του ΟΑΣΑ (μαζί με ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ), ενώ όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο για τις εισηγμένες εταιρείες το Δημοσίου «οτιδήποτε χρειαστεί, θα γίνει με πλήρη συμμόρφωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου».

Όπως φαίνεται από το κείμενο 270 σελίδων στόχος του Υπερταμείου είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με όρους ιδιωτικού τομέα. Έτσι θα αλλάξουν τα καταστατικά τους για να εναρμονιστούν με τον νόμο περί Ανώνυμων Επιχειρήσεων (2190/1920) και όλες οι επιχειρήσεις θα δημοσιεύουν εξαμηνιαίες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η εταιρική διακυβέρνηση με το Στρατηγικό Σχέδιο να αναφέρει: «ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν στο σκοπό τους την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, συνεπώς το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και ενημέρωσης που θα διέπει την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και τις θυγατρικές της πρέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχου επιπέδου με αυτό των εισηγμένων εταιρειών».

Στόχος η κερδοφορία

Τελικός στόχος είναι οι επιχειρήσεις του Δημοσίου να καταστούν κερδοφόρες δεδομένου ότι το Υπερταμείο πρέπει σε βάθος 90 ετών να παράξει έσοδα 50 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα διατεθούν για την μείωση του ελληνικού χρέους αλλά και την χρηματοδότηση της οικονομίας. Το βασικό βάρος της κάλυψης αυτού του φιλόδοξου στόχου, βέβαια, πέφτει στο ΤΑΙΠΕΔ που κάνει τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την ΕΤΑΔ που καλείται να αξιοποιήσει την δημόσια ακίνητη περιουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider