Λαμπριανίδης: Να ξαναχτίσουμε το branding της χώρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαμπριανίδης: Να ξαναχτίσουμε το branding της χώρας

Την ίδρυση της νέας Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία εγκαινίασε τον κύκλο των εργασιών της με μία ξεχωριστή εκδήλωση, με θέμα: «Νέες Πραγματικές Θέσεις Εργασίας: Χτίζοντας την Επιστροφή μας στην Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, ανακοίνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προκειμένου να συμβάλει με ρεαλιστικές λύσεις στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη μείωση των πρωτοφανών επιπέδων ανεργίας στη χώρα μας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα και για την κοινωνία σήμερα είναι η ανεργία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες θέσεις εργασίες κι αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη και επενδύσεις» τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, διευκρινίζοντας πως η καταπολέμηση της ανεργίας θα αποτελέσει το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα του Επιμελητηρίου.

«Το σύνθημα "Ανάπτυξη και Δουλειές" θα χαρακτηρίσει το έργο του Επιμελητηρίου και θα αποτελέσει τον κοινό παρονομαστή όλων των δράσεων μας για τη φετινή χρονιά. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσουμε νέες πρωτοβουλίες, ώστε μέσα από τον διάλογο και την συναίνεση να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις για το καλό της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Λόης Λαμπριανίδης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν σε κρίση πολύ πριν την παγκόσμια κρίση του 2008-09. Καταρρίπτοντας τον μύθο της υπερεκπαίδευσης για το εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σημείωσε πως η αναντιστοιχία που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στη χώρα είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν τους νέους επιστήμονες στη φυγή.

Επιπρόσθετη αιτία, επισημαίνει, είναι η συνήθεια να επενδύουμε στην επιχειρηματικότητα της ανάγκης κι όχι της αξιοποίησης ευκαιριών. «Υπάρχει κρίση του προτύπου ανάπτυξης της χώρας. Είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί χώρες χαμηλού κόστους (race to the bottom), αλλά, και χώρες με υψηλή τεχνολογία. Έτσι, υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης, κλπ των εξειδικευμένων ατόμων, ιδίως επιστημόνων οι οποίοι και εγκαταλείπουν τη χώρα (brain drain)».

Μόνος δρόμος για να αλλάξει το φαινόμενο αυτό είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές μέσω των οποίων η χώρα θα οδηγηθεί σε πορεία ανάπτυξης, θα μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας και θα αποκτήσει ένα νέο branding. Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια οι οποίες μεσο-μακροπρόθεσμα, θα συμβάλλουν ώστε η χώρα να βρει έναν πολύ καλύτερο ρόλο στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας, υποστηρίζει ο κ. Λαμπριανίδης.

«Στόχος δεν μπορεί και δεν θέλουμε να είναι η χώρα να ανταγωνιστεί στη βάση χαμηλού κόστους, αφού όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά το χαμηλό κόστος δεν έλκει απαραίτητα επενδύσεις. Για την ακρίβεια το 75% του πολυεθνικού κεφαλαίου πηγαίνει σε περισσότερο αναπτυγμένες χώρες ενώ μόνο το 25% αυτού πηγαίνει σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες».

Για να χτίσουμε το νέο branding της χώρας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε δύο κλάδους, τον τεχνολογικό και εκείνον της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη το γεγονός πως το 95% των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου νόμου ήταν επενδύσεις χαμηλή τεχνολογίας, κύριως φωτοβολταϊκά, συνέβαλε στο να καταντήσει ένας μηχανισμός παροχής ρευστότητας ο οποίος δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας.

Η διαρροή επιστημονικων μυαλών στο εξωτερικό δεν φάνηκε να προβληματίζει ιδιαίτερα τον Steven Tobin, ανώτατο οικονομολόγο του Τμήματος Ερευνών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που έλαβε τη σκυτάλη από τον κ. Λαμπριανίδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί τους φορείς της χώρας είναι το ένα εκατομμύριο άνεργοι που παραμένουν εδώ και κινδυνεύουν να απομονωθούν από την αγορά εργασίας και, κατά προέκταση, και από την κοινωνία.

Ως εκ τούτου, ο κ. Tobin επισημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες για την απασχόληση θα πρέπει να εστιάζονται στη διατήρηση αυτού του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας, έστω υπό τη μορφή πρακτικής άσκησης ή άλλων μορφών ευέλικτης εργασίας προκειμένου να μην αποκοπούν από την αγορά και οδηγηθούν σταδιακά στην περιθωριοποίησή τους.

Όπως επισημαίνει, για τη δυσκολία εύρεσης εργασίας δεν ευθύνεται τόσο η αναντιστοιχία προσόντων (των εργαζομένων) και απαιτήσεων (των εργοδοτών) όσο η αναντιστοιχία προσδοκιών. Όπως εξήγησε, οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να εκπαιδεύονται στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και να προσαρμόζουν ανάλογα τις προσδοκίες τους, ενώ το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στο σκέλος της προσφοράς εργασίας.

Από πλευράς της η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βενετία Κουσία, ξεκαθάρισε πως οι πραγματικές, αξιοπρεπείς, νέες θέσεις εργασίας που θα απελευθερώνουν το δυναμικό και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων και θα αντανακλούν νέες υπερβατικές αντιλήψεις, αποτελούν προϋπόθεση και ταυτόχρονα κινητήριο δύναμη για να ξαναβρούμε το δρόμο της ουσιαστικής, ανταγωνιστικής οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου».

«Για να πετύχουμε απαιτείται όλοι μας να συνεργαστούμε, να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να συνθέσουμε λύσεις ουσίας ικανές να ξεπεράσουν διαχρονικά συστημικά εμπόδια αλλά και να ενισχύσουν τις προοπτικές που κρύβει η χώρα μας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε ηλεκτρονική σφυγμομέτρηση της άποψης των παρευρισκομένων με κεντρικά ερωτήματα για τα top επαγγέλματα και την προοπτική τους το 2020, τις δεξιότητες κλπ. Στα brainstorming groups στα οποία συμμετείχαν προσωπικότητες από μεγάλες εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς, διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τις δράσεις των ίδιων των επιχειρήσεων προς τον σκοπό ενίσχυσης της απασχόλησης και τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ίδιες, τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως προς τα θέματα της απασχόλησης, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, την επανεκπαίδευση των εργοδοτών, τις νέες μορφές εργασίας, αλλά και τα εμπόδια που μπαίνουν στην απασχόληση. ​

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider