Μοσκοβισί: H Ιταλία δεν θα προκαλέσει την επόμενη μεγάλη κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: H Ιταλία δεν θα προκαλέσει την επόμενη μεγάλη κρίση
Δεν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας της επόμενης κρίσης,τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ.

Καθησυχαστικός όσον αφορά στην περίπτωση μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε ο Πιερ Μοσκοβισί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση σε αυτό το στάδιο των προβλημάτων όσον αφορά την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, τόνισε, χαρακτηριστικά, σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ.

Πιερ Μοσκοβισί: Δεν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας της επόμενης κρίσης

«Δεν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας της επόμενης κρίσης», σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 επειδή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει ένα νέο εντός τριών εβδομάδων.

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι έχει «εποικοδομητικό και σταθερό» διάλογο για την ιταλική κατάσταση και ότι η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση.

Μάριο Ντράγκι: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία

Η Ιταλία και η ΕΕ θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν διαθέτει «κρυστάλλινη σφαίρα» όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει αυτή η συμφωνία.

«Στην Ιταλία, αν αυτά (σ.σ. τα ομόλογα) χάσουν αξία θα επηρεάσουν αρνητικά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, αυτό είναι αυτονόητο. Όμως παραμένω πεπεισμένος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία», δήλωσε ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες από τα αυξημένα κόστη δανεισμού της Ιταλίας, αλλά αυτές αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένες.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα απέρριψε το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας του 2019. Η Ρώμη πλέον έχει μόλις τρεις εβδομάδες για να υποβάλει ξανά ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα προβλέπει ένα έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ για το 2019.

Θα πετύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό

«Κοιτώντας στο μέλλον, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί προς τα τέλη της χρονιάς και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μεσοδιάστημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που αποφάσισε –όπως αναμενόταν – να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε μάλιστα ότι οι ανοδικές πιέσεις θα παραμείνουν καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς δεν είναι προσωρινές. «Η δυναμική της οικονομίας συνεχίζει να υποστηρίζει την αισιοδοξία μας ότι η πορεία προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό (σ.σ. κοντά αλλά κάτω του 2%) ακόμη και μετά από την σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ».

Μετά απ' αυτές τις δηλώσεις το ευρώ έφθασε το 1,1428 έναντι του δολαρίου, προτού υποχωρήσει και πάλι. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραψε και υψηλό τριών εβδομάδων έναντι στη στερλίνα.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η πολιτική της ΕΚΤ παραμένει συνολικά αμετάβλητη. Οπότε οι καθαρές αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ρυθμό των 15 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τον Δεκέμβριο όπου και θα σταματήσουν. Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

«Ναι έχουμε πιο αδύναμη δυναμική, ναι υπάρχουν πιο αδύναμα στοιχεία αλλά είναι αυτά αρκετά για να αλλάξουμε το βασικό μας σενάριο; Η απάντηση είναι όχι», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτοντας «όταν βλέπουμε τις γενικότερες εξελίξεις, βλέπουμε τους μισθούς να συνεχίζουν να αυξάνονται και την αγορά εργασίας να επεκτείνεται… Οπότε δεν θα πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία για την εκτίμηση μας ότι ο πληθωρισμός σταδιακά φθάνει τον στόχο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider