Συνταξιούχους δύο «ταχυτήτων» δημιουργούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί επιστροφής των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε όλους τους συνταξιούχους, και θα δοθούν με μια εφάπαξ καταβολή έως το τέλος του έτους.
Οι επιστροφές ποσών για το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές και τα «κομμένα» Δώρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «ψαλιδιστούν» τα τελικά ποσά αλλά και οι δικαιούχοι.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο και πρόκειται να ψηφιστεί απόψε, το συνολικό ποσό των αναδρομικών που πρόκειται να εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ μεικτά (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ καθαρά), βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η απόφαση της κυβέρνησης αφήνει εκτός αναδρομικών 6 στους 10 συνταξιούχους, ενώ όσοι θα εισπράξουν τα ποσά των επιστροφών θα λάβουν γύρω στα 900 με 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Ευνοημένοι θα είναι οι υψηλοσυνταξιούχοι και όσοι είχαν διπλές συντάξεις, καθώς έχουν λαμβάνειν από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, ενώ οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι αγρότες.
Έτσι συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά, που έχασαν τα δώρα και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική του σύνταξη, δεν πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ή αν λάβουν δεν θα υπερβαίνουν τα 100-200 ευρώ.
Ειδικά για όσους προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και οι επιστροφές τους θα προέρχονταν μόνο από τα «κομμένα» δώρα, τώρα θα μείνουν εκτός αναδρομικών.
Δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί του ΙΚΑ με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπως και διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί Δημοσίου κ.α.) θα λάβουν αναδρομικά που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ έκαστος.
Υπολογίζεται πως περίπου 1 δισ.ευρώ είναι το κόστος επιστροφής των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις και 500-600 εκατ. ευρώ για τα «κομμένα» δώρα.
«Μπλόκο» σε νέες αγωγές
Στο μεταξύ η τροπολογία δεν επιτρέπει στους συνταξιούχους να προσφύγουν για να διεκδικήσουν επικουρικές και δώρα, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το δικαίωμα χάνεται και η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.
Η τροπολογία αναφέρει αναλυτικά πως τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ΄εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους και εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
Με την καταβολή των παραπάνω ποσών αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).
Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν ότι θα κινηθούν νομικά για τα αναδρομικά επικουρικής σύνταξης και δώρων, θα αναγκαστούν να αρκεστούν σε όσα θα τους επιστραφούν από την κύρια σύνταξή τους.
Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.
Μητσοτάκης: Θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη δαπάνη «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου». Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων τέτοιου είδους.
«Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, πλειοδοσίες, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα και επικουρικές συντάξεις. Θέλω να απευθυνθώ στους συνταξιούχους και να τους πω πως η ενίσχυση με το 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ ποσό, αποτελεί μια πολιτική επιλογή. Θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για ανέργους, εργαζόμενους, επόμενες γενιές και σύνολο κοινωνίας που αντιμετωπίζει τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις» ανέφερε.
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ΕΔΩ