Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερωθεί ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες για μια συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε «δεν έχουμε δει ακόμη καμία απόδειξη γι' αυτό ».
Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία στις 17 Ιουλίου. Από την άλλη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ τόνισε ότι εάν η Ρωσία θέλει να εξάγει το δικό της λίπασμα στις παγκόσμιες αγορές και να κάνει αγροτικές συναλλαγές «θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία». Η Μόσχα έχει δηλώσει πως εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για τη βελτίωση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας από μεριάς της.
Οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις, αλλά η Μόσχα υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο στις αποστολές. Μετά την αποχώρηση από το σύμφωνο της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία άρχισε να στοχεύει τα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον ποταμό Δούναβη και οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν. Η Ρωσία απείλησε επίσης να στοχεύσει πολιτικά σκάφη με προορισμό την Ουκρανία, με αποτέλεσμα το Κίεβο να απαντήσει ανακοινώνοντας παρόμοια μέτρα κατά πλοίων με προορισμό τη Ρωσία ή το ρωσικά κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος.
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών της Ουκρανίας εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα αφού η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών. Πάντως, φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες για να έρθουν ξανά πιο κοντά οι συμμετέχοντες σε συμφωνία και επανεκκίνηση του συμφώνου της Μαύρης Θάλασσας, ίσως με λίγο διαφορετικούς όρους.
Αν ενεργοποιηθεί εκ νέου η συμφωνία, θα αυξηθεί κατακόρυφα η προσφορά σιτηρών και θα δούμε διορθώσεις προς τα κάτω στις τιμές αυτών των προϊόντων. Το μεγάλο ερώτημα στην περίπτωση αυτή είναι πότε θα συμβεί αυτό, γιατί για το εάν θα συμβεί, η απάντηση είναι μάλλον θετική αφού και οι δύο πλευρές πιέζονται, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.
Στην ελληνική αγορά πολλοί είναι αυτοί που κράτησαν τα σιτηρά τους στις αποθήκες και δεν πούλησαν νωρίς τα προϊόντα τους, ωστόσο σε αυτή τη φάση αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ενήμεροι και να αξιολογήσουν γενικότερα την κατάσταση για το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να διατηρήσουν τα προϊόντα τους στις αποθήκες τους. Μια παράταση της ΜΗ συμφωνίας ενδεχομένως θα ανεβάσει και άλλο τις τιμές, ενώ σε περίπτωση επανεκκίνησης της συμφωνίας των σιτηρών οι τιμές αυτές θα πέσουν σημαντικά…
Περίοδος «τζόγου»; Μάλλον ναι.