Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:15

Γερμανικές εκλογές: Επικράτηση CDU δείχνουν τα exit poll - Όχι αυτοδυναμία

19:00

Στροφή στην πραγματική οικονομία από το ΥΠΕΘΟ, «τρέξτε πιο γρήγορα» το μήνυμα των Βρυξελλών

18:53

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο 16χρονες για υπερκατανάλωση αλκοόλ

18:45

Ο γγ του ΟHE κάνει έκκληση για μια δίκαιη ειρήνη που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

18:35

Έκλεβαν πετρέλαιο θέρμανσης από σχολικές μονάδες της Ημαθίας

18:21

ΗΠΑ: Ο απεσταλμένος του Τραμπ αναμένει μια συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά να υπογραφεί σύντομα

17:59

Ζελένσκι: Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη ή την ένταξη στο ΝΑΤΟ

17:52

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ υπόσχεται να συνεχίσει την αντίσταση στο Ισραήλ

17:30

Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης

17:18

Θεοδωρικάκος: Εθνική αναγκαιότητα το νέο παραγωγικό μοντέλο

17:04

Λιανεμπόριο: Χάνουν πωλήσεις οι μικρομεσαίοι – Πιέσεις στους τζίρους του 2024

17:00

Αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας σε εστίαση και λιανεμπόριο – Δύσκολη «εξίσωση» η εξεύρεση προσωπικού

16:55

Στάρμερ: Δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς συμμετοχή της Ουκρανίας

16:27

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos : Μέτρια η βαθμολογία των πολιτών για τον πρόεδρο Τραμπ

16:02

Ανδρουλάκης: Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση

15:54

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε με όχημα τροχονόμο επειδή του έκοψε κλήση

15:44

Ερντογάν κατά των Τούρκων βιομηχάνων - «Είστε βαρόνοι του χάους»

15:27

Ελβετία: Η αστυνομία συνέλαβε έναν Αυστραλό για την επίθεση με μαχαίρι στη Ζυρίχη

15:14

Λαβρόφ: Μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει τον ρόλο της Αγκυρας στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

15:07

Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας

14:40

Κρεμλίνο: Η Ρωσία «δεν θα πουλήσει ποτέ» τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει - Πολλά υποσχόμενος ο διάλογος Πούτιν-Τραμπ

14:33

Εφραίμογλου: Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες

14:23

Δυτική Οχθη: Ο ισραηλινός στρατός εκκένωσε τρεις παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς

14:17

Yachting: Ο θησαυρός των ελληνικών θαλασσών και του θαλάσσιου τουρισμού

14:03

Εισαγγελική έρευνα για αναρτήσεις προτροπής σε βιαιοπραγίες στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη

13:55

Independent Spirit Awards 2025: Στην ταινία «Anora» τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερης Ηθοποιού

13:46

Κοντογεώργης: Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο του περιφερειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης

13:34

Ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

13:28

Αυστηρότεροι κανόνες στην διάλυση και ανακύκλωση πλοίων - Τι συνεπάγονται για τη ναυτιλιακή αγορά

13:21

Χιλή: Παιδιά που υιοθετήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό επιστρέφουν στη χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider