Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι είναι το κρέας που «καλλιεργείται» στο εργαστήριο και γιατί το απαγορεύει η Ιταλία;
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τι είναι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου χωρίς να χρειάζεται να σφαγεί ζώο ώστε τελικά να ληφθεί το κρέας.

Τα κύτταρα του ζώου καλλιεργούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την αντιγραφή των κυττάρων ή την ανάπτυξη της βιολογικής μάζας.

Τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία έχουν αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό λόγω της δυνατότητάς τους να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε εργοστασιακές φάρμες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν διστακτικά όλο αυτό το εγχείρημα.

Ενέκρινε ο FDA το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ βλέπει μάλλον θετικά την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαδικασίες για τα προϊόντα εκείνα που παράγονται από εταιρείες κρέατος με βάση τα κύτταρα. Τα προϊόντα αυτά που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες και τεστ επιτυχώς πριν φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς κατανάλωση στις Η.Π.Α. Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τη λήψη έγκρισης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για αυτά τα προϊόντα και απαγόρευση τους

Η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ισχυρή γεωργική βιομηχανία της και την παραδοσιακή μαγειρική κουλτούρα.

Στην Ιταλία πάρθηκε κοινοβουλευτική έγκριση και οι Ιταλοί θεωρούν την ανάπτυξη κρέατος καλλιέργειας και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ως απειλή για τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας.

Υπάρχουν πολλές ιταλικές αγροτικές επιχειρήσεις που φοβούνται ότι στο μέλλον η ζήτηση για «εργαστηριακό» κρέας μεταξύ των νέων Ιταλών που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος, θα μπορούσε να πλήξει την γραμμή παραγωγής τους και τη ζήτηση του κρέατος όπως το ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες και τα εστιατόρια θα απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «μπριζόλα» ή «σαλάμι» για να περιγράψουν φυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ιταλική απαγόρευση. Η Francesca Gallelli από την ομάδα υπεράσπισης των φυτών Good Food Institute Europe δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση θα εμποδίσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το «εργαστηριακό» κρέας επέτρεψε στους ανθρώπους «να τρώνε ό, τι αγαπούν» με λιγότερες εκπομπές» και προσέθεσε πως «όταν οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε αυτόν τον τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σήμερα έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις ευκαιρίες».

Όπως και να έχει πάντως η κουβέντα για το καλλιεργούμενο ή εργαστηριακό κρέας καλά κρατεί και φαίνεται πως θα μπει κάποια στιγμή στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:00

Public Black Friday 2024: Πού θα βρεις iPhone με εγγύηση χαμηλότερης τιμής

15:53

ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 208 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία

15:48

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος

15:44

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της Cosmote

15:32

Η ΓΣΕΒΕΕ στην Ετήσια Ευρωπαϊκή Συνέλευση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη Βουδαπέστη

15:11

Γερμανία: Το SPD πρότεινε ομόφωνα τον Σολτς για το χρίσμα του υποψηφίου καγκελάριου

15:09

Αυτοψία του υφυπουργού Μεταφορών Β. Οικονόμου στο αμαξοστάσιο του τραμ στο Ελληνικό

15:06

Φάμελλος: Η σύνθεση και η ενότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχουμε

15:04

CNN: «Ναι επί της αρχής» από Νετανιάχου για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο

14:58

Βία που δεν αφήνει ορατά σημάδια - Η λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση

14:52

Ελληνική Ένωση Καφέ: Επιτακτική η ανάγκη κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

14:51

Πειραιώς: Σε εξέλιξη ο 11ος κύκλος του Project Future 

14:46

Κομισιόν: Συμφωνία με την Ελλάδα για τις αλλαγές στη φορολόγηση της ναυτιλίας

14:40

Η Περιφέρεια Αττικής κορυφαίος χριστουγεννιάτικος προορισμός για Βρετανούς, Γερμανούς και Σουηδούς

14:39

Eurobank: H Θεσσαλονίκη κόμβος επενδύσεων και ανάπτυξης - Εκταμιεύσεις άνω των 2 δισ. την τελευταία τετραετία

14:37

Τρία βραβεία για τη DEMO στα Industrial Production & Manufacturing Awards 2024

14:32

Τσάπαλος: Ισοσταθμίζεται η αδικία της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων

14:30

Χρυσοχοΐδης: Μέσα σε 10 μήνες συνελήφθησαν 11.300 άτομα για ενδοοικογενειακή βία

14:08

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδας σολομού λόγω παρουσίας μικροβίου

13:56

Αϊβαλιώτης: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές

13:55

Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας

13:53

Στην Καβάλα η 36 «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

13:48

Ουκρανικά drones χτύπησαν αποθήκη καυσίμων νότια της Μόσχας

13:46

Γεωργιάδης: Τις επόμενες 15 ημέρες θα πραγματοποιηθούν 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

13:45

Profile Software: Πρωτοποριακή λύση «Document Intelligence» με Τεχνητή Νοημοσύνη

13:44

Παχυσαρκία: Μεγάλο πλήγμα για την ελληνική οικονομία τα σχετιζόμενα προβλήματα υγείας

13:39

Eurostat: To 25% των νέων στην ΕΕ το 2023 εργαζόταν ενώ παράλληλα σπούδαζε

13:39

Γερμανία: Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο

13:36

Intracom Telecom: Νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας στην Κοζάνη

13:31

Η Microsoft λανσάρει υπολογιστή που έχει μία και μοναδική δουλειά

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider