Επιδότηση καυσίμων στα μικρά νησιά εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση καυσίμων στα μικρά νησιά εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2019 και θα επιδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 570 εκ. ευρώ ως και το 2021.

Επιδότηση καυσίμων για μικρά και απομονωμένα νησιά από την 1η Ιανουαρίου 2019, σε πιλοτικό στάδιο, σε πρώτη φάση, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα θα επιδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 570 εκ. ως και το 2021.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αναφέρθηκε στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, το οποίο όπως είπε «τρέχει» ήδη πιλοτικά και από τον προσεχή Ιανουάριο θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Τόνισε ότι από τον Ιούλιο του 2018 που εφαρμόζεται γράφτηκαν στην πλατφόρμα του περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια.

Είπε ότι στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις του νησιού και έχουν καταχωρηθεί 2.487 παραστατικά, ύψους 262.646 ευρώ.

«Δεσμεύτηκα να ξημερώσει μια νέα μέρα»

«Δεσμεύτηκα και για μια νέα μέρα που ξημερώνει για τον τόπο μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν είναι άλλη από την 21η Αυγούστου, όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ημέρα που σηματοδοτεί την «έξοδο από την σκληρότερη περίοδο της ιστορίας μας».

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να μπουν γερά θεμέλια», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρώτο είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το τέλος των μνημονίων σημαίνει υποχρέωση να βελτιωθεί η ζωή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση των αδικιών είναι το πρώτιστο καθήκον.

«Δεν είναι όμως το μοναδικό. Πρέπει να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Για να το πω, όπως θα το 'λεγαν οι ναυτικοί μας: Πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φορτούνες, αλλά κυρίως πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να πλεύσει το καράβι, πού θέλουμε να πάει».

«Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας»

«Η Κάλυμνος έχει παράδοση σε ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στη θάλασσα και ήταν αυτονόητο αίτημα η ίδρυση της Ακαδημίας εδώ», είπε εγκαινιάζοντας την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, την ίδρυση της οποίας είχε εξαγγείλει πριν από 11 μήνες, ανήμερα των Θεοφανείων, όταν επισκέφθηκε το νησί.

Τα έργα για την Κάλυμνο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ειδικά για την Κάλυμνο: «έχουμε ήδη προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση και την ένταξη στα σχετικά προγράμματα, σημαντικών έργων πνοής για το νησί».

Παρέθεσε δε τα εξής:

- Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικού Οδικού Δικτύου με πρόσβαση σε τουριστικές- αρχαιολογικές- λιμενικές εγκαταστάσεις.

- Την παραλιακή οδό.

- Πλακοστρώσεις ιστορικών σημείων της Καλύμνου.

- Προμήθειες σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προμήθεια ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος, καθώς και προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Κέντρο Υγείας Καλύμνου.

- Νέο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Καλυμνίων.

- Συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Τελένδου.

- Προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος και μείωσης απωλειών δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Καλύμνου.

- Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Καλυμνίων που ήδη εξυπηρετεί με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, πολίτες και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

- Εκτελείται η ανέγερση διώροφου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. περίπου, για βρεφονηπιακό σταθμό στον οικισμό Πόθιας, δυναμικότητας 60 νηπίων.

- Εντός του 2017 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στις Ψέριμο και Τέλενδο, δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων.

Τέλος, «κάτι που δεν αφορά τις υποδομές, αλλά έχει ξεχωριστή σημασία για την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου» είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανέφερε, το πρώτο σκάφος υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και έχει ήδη τοποθετηθεί στο υποκατάστημά του, στην Ιχθυόσκαλα της Καλύμνου.

«Αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες που αποδεικνύουν την έμπρακτη έγνοια μας για τον τόπο σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider