Τσίπρας: Ο αγωγός East Med αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Ο αγωγός East Med αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής
Επενδύσεις όπως ο αγωγός East Med και η ίδρυση τεχνολογικού πάρκου για start ups στη Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Γέφυρα» συνεργασίας για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη χαρακτήρισε τον αγωγό East Med ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ.

Όπως είπε, οι ενεργειακοί αγωγοί δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συγκρούσεων, γι αυτό και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αξίες και αρχές.

Μετά το πέρας της Τριμερούς ανέφερε ότι κατά την επόμενη σύγκληση της Συνόδου τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κρήτη, θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης έστειλε μήνυμα με νόημα προς την Τουρκία λέγοντας: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, φράση η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία μετά το πρωινό μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο και τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Τριμερούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκόμισε πλούσια εμπειρία σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μυστικών υπηρεσιών και άμυνας, γιατί, όπως παρατήρησε, οι απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές που γνωρίζαμε.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Νετανιάχου τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές, αλλά και επιχειρήσεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. «Είναι μία επένδυση στο μέλλον» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα και δήλωσε ότι στην Τριμερή συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Υπογράμμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Μετά τις δηλώσεις Μπέ Νετανιάχου, Ν. Αναστασιάδη, Αλ. Τσίπρα και Ντ. Φρίντμαν ανέβηκαν στο πάνελ Ελληνες και Κύπριοι νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρακτική άσκησή τους σε νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ. Οι τρεις ηγέτες τους χαιρέτισαν καθέναν ξεχωριστά.

Την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς (είναι η πρώτη φορά) και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider