Ο πρωθυπουργός το είπε τρεις φορές στο υπουργικό συμβούλιο: οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί, εν τέλει, αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι τουλάχιστον η επιδίωξη του Μαξίμου. Δεν πρόκειται, σύμφωνα με το Μαξίμου, απλώς για μια σπουδή παραμονής στην εξουσία μερικούς μήνες ακόμα. Πρόκειται για την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει την κοινωνία ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι κενό γράμμα, δεν είναι θεωρητικό σχήμα.
Προς τούτο, επιστρατεύονται τα λεγόμενα «θετικά νομοσχέδια», με κορωνίδα αυτό για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την συνακόλουθη κατάργηση του «υποκατώτατου» για τους εργαζομένους ως 25 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά τι μεγαλύτερη απ’ ότι αναμενόταν. Έτσι, το μικτό ποσό θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ αντί για τα 633 που αναμένονταν.
Και μπορεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να μην είναι πανάκεια ή να μην επιλύει όλες τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, η κυβέρνηση, όμως, θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι προσπαθεί να ενισχύσει «τους πολλούς». Άλλωστε, όπως λέγεται από κυβερνητικά χείλη, το μέτρο θα αφορά περί τα 600.000 άτομα, ενώ άμεσα θα επηρεαστούν και περίπου άλλοι 200.000 δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων. Πρόκειται, λοιπόν, για ανθρώπους που εντοπίζονται στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα, άλλωστε, θα απευθύνονται και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που έπονται, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχει κλειδώσει, αλλά και το νομοσχέδιο για την επιδότηση ενοικίου.
Είναι σαφές, συνεπώς, μέσα από επιδόματα, παροχές και αυξήσεις, ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να καταστήσει σαφές ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τα νούμερα του προϋπολογισμού. Αντίθετα, αφορά και τις τσέπες των πολιτών και ιδίως αυτών που βίωσαν σκληρότερα τις συνέπειες της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια, με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Και, βεβαίως, στόχευση αυτών των μέτρων είναι η θετική υποδοχή τους από πολλούς πολίτες να μεταφραστεί και σε ψήφο στην κάλπη, όταν έρθει η ώρα των εκλογών.
Σημειωτέον, ο κ. Τσίπρας έχει υπογραμμίσει ότι, εφόσον η κυβέρνησή του παραμείνει στην εξουσία, θα καταφέρει να ανατρέψει και την αρνητική ρύθμιση που έχει προνομοθετηθεί για τις αρχές του 2020 αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου. Είναι, δε, σαφές ότι αυτό θα είναι και ένα από τα εκλογικά διακυβεύματα.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να παγιώσει την άποψη ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που θα ολοκληρωθεί σήμερα, μετά από προετοιμασίες εβδομάδων στον ΟΔΔΗΧ και σε συνεργασία με τους αναδόχους της έκδοσης που ανακοινώθηκαν χθες. Οι συνθήκες για την έκδοση θεωρούνται καλές, λόγω και της θετικής δημοσιότητας που έχει η χώρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στόχος είναι να αντληθούν περί τα 2 δισεκατομμύρια.