Τι θα κάνει ο Τσίπρας στα Σκόπια και ποιοι θα ταξιδέψουν μαζί του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι θα κάνει ο Τσίπρας στα Σκόπια και ποιοι θα ταξιδέψουν μαζί του
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια.

Τουλάχιστον 80 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία, το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια καθώς αυτή εμφανίζει όχι μόνο διπλωματικό ενδιαφέρον, αλλά πρωτίστως οικονομικό, αφού εκτιμάται ότι μεταξύ των επιχειρήσεων θα υπογραφούν οι πρώτες Συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει και το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία την ερχόμενη Τρίτη είναι και η πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό. Κατά τις πληροφορίες μαζί με τον πρωθυπουργό θα ταξιδέψουν και οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Σταύρος Αραχωβίτης, Ανδρέας Ξανθός, Μάρκος Μπόλαρης και οι κυρίες Σία Αναγνωστοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ιδιαίτερα μεγάλη αναμένεται να είναι και η εκπροσώπηση επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τον βορειοελλαδικό χώρο, άλλωστε η πρόσφατη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης ήταν προπομπός του ταξιδιού στα Σκόπια. Οι επιχειρήσεις που θα εκπροσωπηθούν φαίνεται πως καλύπτουν μεγάλο φάσμα τομέων, όπως είναι οι κατασκευές, τα τρόφιμα, οι νέες τεχνολογίες και η ενέργεια. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε θα πραγματοποιηθεί και το επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο θα χαιρετίσουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Τσίπρας και Ζάεφ.

Θα έχει προηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όπου και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε θέματα αμυντικής συνεργασίας όπως επίσης και μνημόνιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σύγκληση του Συμβουλίου θωρείται ως ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με εμφανή οφέλη για τις δύο χώρες αλλά και τους λαούς τους.

Ο πρωθυπουργός που επεδίωξε την επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία παρά τις αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίζεται να επιθυμεί να αναδείξει ακριβώς τα οικονομικά οφέλη από την σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε μιλώντας προχθές ενώπιον επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη τούς κάλεσε να αδράξουν την ευκαιρία και να αναδείξουν τον ηγεμονικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φθάσει στα Σκόπια νωρίς το πρωί της ερχόμενης Τρίτης και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μεταβεί στο κυβερνητικό Μέγαρο όπου και θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής. Αμέσως μετά θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την πρώτη μετά την κοινή βράβευσή τους στην Γερμανία για την συμβολή τους στην ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της γείτονος χώρας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα κάνουν και δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης κι έχει την αξία τους το γεγονός να τοποθετηθούν επί ερωτημάτων που προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες μετά και τις δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής εθνότητας και αρχικής συμφωνίας για Μακεδονία του Ίλιντεν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider