Η ΝΔ «καίει» εν τη γενέσει του το χαρτί του Τσίπρα για το αφορολόγητο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΝΔ «καίει» εν τη γενέσει του το χαρτί του Τσίπρα για το αφορολόγητο
Η ΝΔ δεν θέλει να αφήσει «ζωτικό χώρο« στον Αλέξη Τσίπρα να την παρουσιάσει ως «νεοφιλελεύθερη».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του αφορολόγητου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από 1/1/2020, κατά τα πρότυπα της απόφασης για μείωση των συντάξεων που δεν εφαρμόστηκε, έχει και μια δεύτερη ανάγνωση: ότι με κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον μια τέτοια προκύψει μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, η μείωση του αφορολόγητου θα είναι μια συνειδητή επιλογή.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε ήδη από τώρα να θέσει ένα από τα εκλογικά διακυβεύματα: είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς περικοπή αφορολόγητου, είτε με τη ΝΔ και με περικοπή αφορολόγητου και, μάλιστα, συνειδητά. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά στελέχη ταυτίζουν τη ΝΔ με τις συνταγές του ΔΝΤ, το οποίο εδώ και χρόνια μιλά για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά και με παράλληλη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κατώτερος των οποίων σήμερα είναι στο 22%.

Η σπουδή αυτή του πρωθυπουργού χτύπησε «καμπανάκια» στη ΝΔ, η οποία θέλησε να «κάψει» το πρωθυπουργικό «χαρτί» εν τη γενέσει του. Κάπως έτσι, χθες, τόσο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη (briefing), όσο και ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος (News247) έσπευσαν να προαναγγείλουν ότι η ΝΔ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα σπεύσει να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα του αφορολογήτου με τους εταίρους, με τη στόχευση αυτό να μην μειωθεί. Μάλιστα, τα επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η ΝΔ δεν ψήφισε τη ρύθμιση αυτή που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και την ψήφισαν αποκλειστικά οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Με άλλα λόγια, πόθεν προκύπτει η ΝΔ να υποστηρίζει μια ρύθμιση που καταψήφισε στη Βουλή;

Πρόκειται για ζήτημα κεφαλαιώδες, καθώς τυχόν μείωση του αφορολογήτου θα σημαίνει ότι άνθρωποι που σήμερα παίρνουν μισθό 500 ευρώ θα καταλήξουν να πληρώνουν φόρο 22%, αν ισχύσει ο σημερινός συντελεστής. Με άλλα λόγια, είναι αδήριτη ανάγκη για τη ΝΔ, η οποία εμφανίζεται ως εκφραστής της μεσαίας τάξης και κάνει λόγο για αποκλιμάκωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών να μην «πέσει στην παγίδα» της κυβέρνησης.

Βεβαίως, ένα ερώτημα που γεννάται είναι, αν η κυβέρνηση, με τις παροχές που θα σχεδιάσει ο κ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα από κοινού με το οικονομικό επιτελείο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική παρέκκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφήνοντας έτσι μια «νάρκη» σε μια κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές. Κατά πληροφορίες, αλλά και τις εκτιμήσεις στο γαλάζιο επιτελείο, πάντως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί ο κ. Τσίπρας, μπορεί φαινομενικά να κάνει παροχές εν ονόματι των «πολλών», αλλά στην πραγματικότητα περιορίζει πάντα σημαντικά την «περίμετρο» των μέτρων. Με άλλα λόγια, περιορίζει σημαντικά τους δικαιούχους τυχόν ελαφρύνσεων, καθιστώντας τις διαχειρίσιμες για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η, δε, δέσμευση της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση της περικοπής του αφορολόγητου δεν αφήνει σε…δεύτερη μοίρα τη δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 2020 και εντεύθεν και εφόσον, ως κυβέρνηση, έχει δείξει δείγματα γραφής και έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων προς τη χώρα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider