Μητσοτάκης: Τι σημαίνει η «γενναία επανεκκίνηση» με την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Τι σημαίνει η «γενναία επανεκκίνηση» με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον στόχο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και η ελληνική πλευρά περιμένει να δει και την ανταπόκριση της Άγκυρας.

Πάντα ο λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να διαβάζεται εν συνόλω. Την ώρα, λοιπόν, που από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου έστελνε μήνυμα προς την Τουρκία να τηρήσει τη νομιμότητα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, αναδεικνύοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός επέμεινε και στο άνοιγμα ενός νέου διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία.

«Γενναία επανεκκίνηση». Αυτές ήταν οι λέξεις που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να δώσει το στίγμα του ως προς το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έσπευσε, όμως, να ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται εν κενώ, αλλά χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Πρόκειται για μια, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σε μια περίοδο που η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και με φόντο δυνητικές έρευνες στο Αιγαίο και ιδίως στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

O κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, δεν κάνει ένα… ρομαντικό άνοιγμα στον κ. Ερντογάν. Επιδιώκει να θέσει ευθύς εξ αρχής ένα σαφές πλαίσιο. Για ένα διάστημα, βεβαίως, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους, εκτός και αν υπάρξει μείζων πρόκληση από τη μεριά της γείτονος. Και αυτό γιατί τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι στο ραντεβού Αναστασιάδη-Ακιντζί που έχει προσδιοριστεί για τις 9 Αυγούστου και είναι κρίσιμο, προκειμένου να φανεί, αν μπορούν να γίνουν περαιτέρω βήματα και να πιάσουν οι δύο πλευρές το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν αρκετό καιρό στο παγωμένο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Όπως και να έχει, όμως, το κοινό μήνυμα Αθήνας και Λευκωσίας προς την Άγκυρα είναι ότι πρέπει άμεσα να δείξει δείγματα γραφής, αναστέλλοντας τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό, βεβαίως, δεν θεωρείται εύκολο, μιας και η στρατηγική Ερντογάν, ακόμα και αν δεν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα, αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θεωρείται επίσης εύκολη και η άμεση οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Από την ανάλυση και ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία δεν πρέπει να λείπει και η παράμετρος του Κυπριακού, η οποία συζητήθηκε αναλυτικά στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη. Η άποψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πρωτίστως πρέπει να γίνει μια πρώτη συζήτηση στο επίπεδο Αναστασιάδη-Ακιντζί και γι’ αυτό δεν θεωρεί ότι πρέπει να γίνει κάποια άτυπη πενταμερής σε αυτή τη φάση, με τη συμμετοχή και Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλωστε, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τη στάση της ως προς το Κυπριακό, πολλώ δε σε μια περίοδο που αναλίσκεται σε επίδειξη ισχύος στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πέραν του συντονισμού με τη Λευκωσία, αλλά και τα μηνύματα στην Άγκυρα, όμως, υπάρχει και ένα ακόμα ζήτημα που δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής: η επιμονή του κ. Μητσοτάκη και από κυπριακού εδάφους για τη μείωση των πλεονασμάτων. Στη συζήτηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως έχει δύο ισχυρά επιχειρήματα: το πρώτο είναι ότι οι αγορές είναι οι πρώτες που δείχνουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, αυτό που ήταν και ο αντικειμενικός στόχος του Μνημονίου. Αφετέρου, ότι ο αριθμός 3,5% για το πλεόνασμα είχε προσδιοριστεί με βάση τα τότε δεδομένα στις αγορές, συνεπώς, άπαξ και το κλίμα στις αγορές αλλάζει, τότε μπορεί να αλλάξει και ο στόχος.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider