Ο Μητσοτάκης ενεργοποιεί τη ΝΔ με νέα πρόσωπα και συνέδριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μητσοτάκης ενεργοποιεί τη ΝΔ με νέα πρόσωπα και συνέδριο
Ο πρωθυπουργός δεν θέλει το κόμμα να γίνει απλώς παρακολούθημα του Μαξίμου, ενώ οι νέοι βουλευτές κάθονται στα... έδρανα για «φροντιστήριο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους περιγράψει το στίγμα, αλλά και τη στρατηγική της δικής του διακυβέρνησης. Ανεβάζει ρυθμούς, ξεκινά τροχιοδεικτικές παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο προσώπων και μηχανισμών, όσο και σε επίπεδο νομοθετημάτων και δεν μπαίνει στη λογική της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, στη χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αποσύνδεση του νόμου που θα αφορά την ψήφο των αποδήμων από την έλευση του εκλογικού νόμου.

Η συλλογιστική είναι σχετικά απλή: το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς αποτελεί ανειλημμένη δέσμευση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να βρει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, προκειμένου η ρύθμιση να ισχύσει άμεσα. Από εκεί και πέρα, όμως, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα, μιας και ο εκλογικός νόμος και δεν είναι ακόμα έτοιμος και θα πρέπει να τρέξει παράλληλα με τις διαδικασίες για το Σύνταγμα, μιας και είναι άκρως πιθανό να αλλάξουν τα όρια που απαιτούνται για την άμεση θέση σε ισχύ ενός νέου εκλογικού νόμου, εφόσον αναθεωρηθεί με 180 ψήφους το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος που ορίζει ακριβώς αυτά τα όρια και κατέστη αναθεωρητέο με 155 ψήφους.

Πέραν των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όμως, υπήρχε και ένας κίνδυνος που ελλόχευε για τον κ. Μητσοτάκη: να φύγει μπροστά, έχοντας ως έδρα το Μαξίμου και να εγκλωβιστεί σε έναν ιδιότυπο ιδρυματισμό εντός του κυβερνητικού μεγάρου. Επειδή είναι σαφές ότι το επίκεντρο της προσοχής είναι στο Μαξίμου, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αφήσει το κόμμα στην τύχη του. Γι’ αυτό και άμεσα προχώρησε στη στελέχωση σημαντικών θέσεων, ενώ ανακοίνωσε και συνέδριο για το τέλος του έτους.

Είναι σαφές ότι ο κομματικός μηχανισμός δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, μιας και τότε υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας επαφής με την κοινωνία και της εξασθένισης ενός κρίσιμου γραναζιού για την επίδοση σε εκλογικές αναμετρήσεις. Την ίδια ώρα, το κόμμα θα πρέπει να έχει και παρουσία στα ΜΜΕ, αλλά και να αναλάβει, σε συνεργασία με το Μαξίμου, την ενημέρωση των στελεχών, τα οποία δεν έχουν αναλάβει κυβερνητικές θέσεις.

Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη αντανακλούν αυτή τη στρατηγική. Γραμματέας εξελέγη δια βοής ο άνθρωπος που επιμελήθηκε το πρόγραμμα της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, στέλεχος μετριοπαθές και με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Καίριο ρόλο θα έχει και ο αναπληρωτής του και διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στο κόμμα, Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος ήταν γραμματέας Οργανωτικού. Την ευθύνη της επικοινωνίας θα έχει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Τάσος Γαϊτάνης, επίσης μετριοπαθής και προερχόμενος από την αυτοδιοίκηση. Διευθυντής του γραφείου Τύπου θα είναι από τη νεότερη γενιά ο δυναμικός Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, ενώ αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου αναλαμβάνει η δημοσιογράφος με καταγωγή από τον Έβρο, Έλενα Σώκου. Οι ανωτέρω θα είναι σε στενή επαφή με το Μαξίμου, ενώ ρόλο συνδέσμου Μαξίμου-κόμματος έχει ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.

Συνέδριο θέσεων Νοέμβριο ή Δεκέμβριο

Προοδευτικά θα τρέξουν και οι προετοιμασίες για το συνέδριο του κόμματος που θα λάβει χώρα είτε στο τέλος Νοεμβρίου είτε στο τέλος Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το συνέδριο που προβλέπεται ρητά στο καταστατικό του κόμματος και θα έχει προγραμματικό χαρακτήρα, χωρίς να εκλεγούν όργανα. Βεβαίως, θα είναι σημαντικό, μιας και από το βήμα του ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του επόμενου έτους, μιας και βαίνει προς ολοκλήρωση το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης. Ρόλο προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν και νέοι ορισμοί στις γραμματείες του κόμματος, με δεδομένο ότι αρκετοί γραμματείς εξελέγησαν βουλευτές ή διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης.

Φροντιστήρια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Την ίδια ώρα τρέχουν παράλληλα και οι δέουσες ενέργειες για την πλήρη ενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε αίθουσα της Βουλής, χθες, ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης είχε «φροντιστήριο» για τα «πρωτάκια» της Βουλής, όσους εκλέγονται, δηλαδή για πρώτη φορά με τη ΝΔ. Εκεί μοίρασε και στικάκια με μια σειρά διαδικασιών, γιατί το νομοθετικό μπαράζ του πρώτου έπιασε αρκετούς νέους βουλευτές να έχουν θεμελιώδεις ελλείψεις σε διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα ουσίας. Ο σύνδεσμος Μαξίμου-Βουλής θα είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης, σε συνεργασία με τον κ. Καλαφάτη. Την ίδια ώρα, βεβαίως, συνεχίζονται και οι…γνωριμίες των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι απότομα διπλασιάστηκαν, με τους βουλευτές κάτω των 40 ετών να δίνουν χθες το βράδυ ραντεβού, μετά τη συνεδρίαση της Π.Ε. της ΝΔ στα γραφεία της Πειραιώς, σε γνωστή ταβέρνα στο Παγκράτι.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider