Η «σκόνη» που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΠ και η απάντηση του Μαξίμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «σκόνη» που σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΠ και η απάντηση του Μαξίμου
Προ ολίγων ημερών, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει εκ βάθρων τη δομή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η αντιπολίτευση σηκώνει τόση «σκόνη» για την ηγεσία της ΕΥΠ, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να απαντήσει σήμερα στον κ. Τσίπρα.

Προ ολίγων ημερών, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει εκ βάθρων τη δομή των υπηρεσιών ασφαλείας, διορίζοντας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, έναν νέο Σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αλλά και νέα ηγεσία στην ΕΥΠ, με ένα κράμα επιτελικών στελεχών και στελεχών και με πολιτική εμπειρία στην ηγεσία της ιεραρχίας.

Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ, αλλά και τον αντιναύαρχο Διακόπουλο για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Και αν για την περίπτωση του κ. Διακόπουλου από τη μεριά της αντιπολίτευσης δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις, παρότι ο πολύπειρος αξιωματικός είχε αποστρατευθεί πρόωρα επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτό δεν συνέβη με την περίπτωση του κ. Κοντολέοντα.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε εκεί, αλλά αμφισβήτησε ανοιχτά το αν ο κ. Κοντολέων, ο οποίος είναι διακεκριμένο στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα και σε ζητήματα ασφάλειας, έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Αν ανατρέξει κανείς στα πρόσφατα χρόνια, θα δει ότι κανένα κόμμα αντιπολίτευσης δεν είχε ασκήσει τόσο έντονη κριτική στον επικεφαλής της ΕΥΠ. Δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την περίπτωση του Θεόδωρου Δραβίλλα επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ δεν το έκανε και η ΝΔ με την περίπτωση του Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος διορίστηκε από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αυτό είναι, όπως και να το κάνει κανείς, εύλογο, μιας και ο επικεφαλής της ΕΥΠ πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής που δεν θα αμφισβητείται εσωτερικά, προκειμένου να μην έχει κάποιο ζήτημα στις επαφές του με ξένους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σήκωσε από την αρχή «σκονη» για την περίπτωση του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ. Κι όμως, η «γκάφα» έγινε ακόμα και στις αρχές του Αυγούστου, μιας και η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες βιογραφικό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει μεγάλη τριβή στο πεδίο σε θέματα ασφάλειας.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ασφάλειας στη χώρα, γι’ αυτό, άλλωστε, και εκπονεί μια νέα στρατηγική ως προς τα ζητήματα αυτά. Για παράδειγμα, ο κ. Διακόπουλος θα είναι ο σύνδεσμος του Μαξίμου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Ακομα, ο κ. Κοντολέων θα έχει τον χειρισμό των ευαίσθητων ζητημάτων ασφαλείας, ενώ θα επικουρείται και από τρία πολύπειρα στελέχη σε ρόλους υποδιοικητών: τον πρέσβη Τάσο Μητσιάλη, ο οποίος έχει χρηματίσει και Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, ενώ εκπροσωπούσε τη ΝΔ και στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο οποίος θα αναλάβει το κομμάτι των διεθνών σχέσεων, τον λέκτορα Σάκη Μελιτσιώτη, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και εσχάτως διευθυντής της ΚΟ της ΝΔ και θα αναλάβει τα οργανωτικά, αλλά και τον Βασίλη Γκρίζη, ο οποίος έχει μεγάλη ειδίκευση σε θέματα ασφάλειας ως επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας και θα αναλάβει τα επιχειρησιακά ζητήματα.

Είναι σαφές ότι στη σημερινή του παρουσία στη Βουλή για το Επιτελικό Κράτος, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στα θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά και στη νέα στρατηγική της κυβέρνησης. Ευρύτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη νέα φιλοσοφία που εισάγεται με το Επιτελικό Κράτος ως προς τη διοίκηση, αλλά και τη συνέχεια του κράτους, ενώ θα απαντήσει και σημείο προς σημείο στα όσα έχουν εγείρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί «υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου» διακυβέρνησης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider