Τα επενδυτικά ραντεβού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και ο άνθρωπος-κλειδί Αλέξης Πατέλης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επενδυτικά ραντεβού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και ο άνθρωπος-κλειδί Αλέξης Πατέλης
«Κλειδώνουν» τα σημαντικά ραντεβού του πρωθυπουργού με οικονομικούς παράγοντες στη Νέα Υόρκη.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η ατζέντα των οικονομικής φύσεως ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το ταξίδι στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να έρχεται πιο κοντά.

Τα υπόλοιπα ραντεβού του πρωθυπουργού είναι γνωστά εν πολλοίς, αν και η οριστικοποίηση των περισσοτέρων εξαρτάται από την ημερομηνία που θα λάβει χώρα η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ. Κατά τα άλλα, σαφές είναι ότι θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε φάση οριστικοποίησης είναι και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν θα δει μόνο αυτούς, μιας και αιτήματα για συναντήσεις υπάρχουν από…όλες τις γωνιές της γης. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός, ενόψει και της παρουσίας του στη Σανγκάη τον Νοέμβριο, θα δει και Ασιάτες ηγέτες, ενώ σίγουρα θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ο οποίος διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις διεργασίες για το Κυπριακό. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία και η έλευση του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα λίγες πριν από τη μετάβαση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη.

Όπως προελέχθη, όμως, άκρως ενδιαφέρουσα θα είναι και η ατζέντα των οικονομικών επαφών του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ελήφθη απόφαση για ανακήρυξη της εταιρείας Lazard σε σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου για τα θέματα διαχείρισης του ελληνικού χρέους, με σαφή πρόβλεψη για επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα εντός της επόμενης διετίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα είναι πλούσια και θα δει παράγοντες από όλο το οικονομικό φάσμα. Εκπροσώπους funds, αλλά και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τοποθέτηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ακόμα, αναμένεται να συναντήσει και προσωπικότητες σημαντικού βεληνεκούς. Το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη θα είναι σε όλες του τις επαφές κοινό: η Ελλάδα έχει επιστρέψει, έχει μια κυβέρνηση με αξιοπιστία, που κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις διαμορφώνει ένα περιβάλλον με προοπτική για όσους επενδύσουν σε αυτή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, είχε και η παρουσία του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, στη Νέα Υόρκη, όπου έχει σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας. Άλλωστε, εν πολλοίς, ο κ. Πατέλης είναι επιφορτισμένος με το να είναι ο σύνδεσμος του πρωθυπουργικού γραφείου με την επενδυτική κοινότητα, με δεδομένο ότι ο ίδιος γνωρίζει άρτια τις ισορροπίες σε αυτή. Μάλιστα, ο κ. Πατέλης μίλησε χθες στην εκπομπή Bloomberg Surveillance και τον δημοσιογράφο Tom Keene και έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Υπογράμμισε ότι η πολιτική αλλαγή είναι καταλύτης για τη χώρα, με έμφαση στην πολιτική σταθερότητα, στη μείωση των φόρων, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις. Περιέγραψε κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδύσεις, επιμένοντας, όμως, ότι το ζήτημα είναι να μπαίνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληες θέσεις και να δημιουργούν ένα περιβάλλον θεσμικής σταθερότητας. Ο κ. Πατέλης, δε, έκανε ειδική αναφορά και στο τραπεζικό σύστημα, εξηγώντας ποιο σχέδιο θα προωθηθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ έστειλε μήνυμα συνεργασίας και με τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Επέμεινε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4%. «Δεν πιστεύουμε στην υποτίμηση, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider