Αλέξης Τσίπρας για Πρέσπες: Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλέξης Τσίπρας για Πρέσπες: Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος
«Η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει μήνυμα και σε άλλες κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη σημασία και τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ημερίδα του περιοδικού Economist με θέμα τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Με τον Ζόραν κόψαμε τα δεσμά που κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια τις χώρες μας. Εγώ και ο Ζόραν δεν δεχόμαστε ότι ο σεβασμός μας στην ιστορία σημαίνει ότι οι χώρες μας πρέπει να παραμείνουν δεμένες, φυλακισμένες στο παρελθόν. Πήραμε μια γενναία απόφαση, αψηφώντας το πολιτικό κόστος», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Την περίοδο 2014-2017 η ΕΕ χτυπημένη από την οικονομική κρίση και έχοντας μπει σε μια μακρά πορεία εσωστρέφειας, πάγωσε η διαδικασία διεύρυνσης, ενώ περάσαμε τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσπαθήσαμε, κόντρα στο ρεύμα της περιόδου, να δημιουργήσουμε συνεργασίες, απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και της εσωστρέφειας στα Βαλκάνια».

«Με τον Ζόραν συμφωνήσαμε να μην αφήσουμε να χαθεί η ευκαιρία και να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας, αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να προωθείται η διεύρυνση. Τέθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια, βασισμένα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα οποία η γειτονική μας χώρα υλοποίησε.

Η ΕΕ οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μιας ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της», τόνισε, ενώ στη συνέχεια, επεσήμανε τα οφέλη της Συμφωνίας:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κρίσιμη, θετική καμπή στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Συμβολίζει τη νίκη της διπλωματίας και της συνεννόησης απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού. Η Συμφωνία βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Αναδεικνύει την αξία της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να αποδράσει από την εσωστρέφεια. Αν δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη στη γειτονιά της, τα δυτικά Βαλκάνια, πώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή; Η Συμφωνία αναδεικνύει την αξία του να τολμάμε, να λαμβάνουμε γενναίες προοδευτικές αποφάσεις, που έχουν ανάγκη οι λαοί μας, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Αναδεικνύει τη σημασία του να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε κρίσιμες στιγμές, ανεξαρτήτου τιμήματος»

«Η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει μήνυμα και σε άλλες κυβερνήσεις», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider