Ξεκινά ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την υποστήριξη της υλοποίησης του αγωγού East Med είναι το πρώτο βήμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου της Αθήνας που θα κορυφωθεί με την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και θα περιλαμβάνει συναντήσεις στον άξονα Ισραήλ, Κύπρου Αιγύπτου και Ιταλίας.

Η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για την υποστήριξη της υλοποίησης του αγωγού East Med, από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 στο Ζάππειο και θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα της χρονιάς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται για την υλοποίηση του έργου, ο αγωγός εμφανίζει αρκετές τεχνικές δυσκολίες, ενώ υπολογίζεται πως θα στοιχίσει περίπου 5,2 δισ. ευρώ για χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος. Πάντως η αναγνώριση των αγωγών EastMed και Ποσειδών (που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία) ως Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς παρέχει πρόσβαση σε συγχρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή μελετών αλλά και μελλοντικά για έργα κατασκευής.

Ο EastMEd, που σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα έργα της περιοχής, αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή το πιο ώριμο έργο για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει τις πηγές φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τις αγορές της Ευρώπης. Ο East Med είναι μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, καθώς θα μεταφέρει στα κράτη μέλη της φυσικό αέριο από άλλες πηγές και άλλους δρόμους. Μπορεί, δηλαδή, να απαντήσει στο πολύ σημαντικό για την Ευρώπη ζητούμενο για διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου. Δεν πρόκειται βέβαια να καταργήσει την δεσπόζουσα θέση της Ρωσίας ως βασικό προμηθευτή ενέργειας. Η τελική απόφαση για το εάν η επένδυση θα πραγματοποιηθεί αναμένεται να ληφθεί το 2022 και εφόσον ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του, υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

Αναστασιάδης και Νετανιάχου στην Αθήνα

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αρχικά στο Μέγαρο Μαξίμου τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας από τους υπουργούς ενέργειας των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο στις 18.30 ενώ θα έχει προηγηθεί και τριμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κκ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Οι τρεις ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, ενώ στις 20.00 θα ακολουθήσει δείπνο.

Στηρίζει η Ρώμη, «εκνευρισμός» στην Άγκυρα

Η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας εντείνει τις αντιδράσεις και τις προκλήσεις της Άγκυρας που κορυφώθηκαν με την Τουρκο-λιβυκή συμφωνία για ΑΟΖ και στρατιωτική στήριξη της κυβέρνησης Αλ Σαραζ από την Άγκυρα. «Χαλάσαμε το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο, που είχε στόχο να μας εγκλωβίσει στα χωρικά μας ύδατα και στη στεριά», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ενώ σήμερα αναμένεται η ψήφιση στην τουρκική εθνοσυνέλευση της συμφωνίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. "Αν πάρουμε την εντολή από το κοινοβούλιο, είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το καθήκον μας", δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε πάντως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.

Συνεχίζει ο διπλωματικός μαραθώνιος

Μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, ακολουθεί, στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) στο Κάιρο, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας που κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας. Ιδιαίτερη διπλωματική σημασία, έχει και το ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed. Στις 7 Ιανουαρίου, θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο αναμένεται να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου επισκέπτεται τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ στις 15-16 Ιανουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί η διεξαγωγή του East Med Gas Forum στο Κάιρο. Πρόκειται για το φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που τείνει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Συμμετέχουν δηλαδή κράτη τα οποία είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- διαφορές μεταξύ τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να βάλουμε τις διαφορές στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider