Ελληνοτουρκικά: Επιστροφή στην «κανονικότητα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Επιστροφή στην «κανονικότητα»
Σε αυστηρούς τόνους το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να εισέλθει στον 21ο αιώνα» ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής».

Το χθεσινό μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς και Παναγιά και οι συνακόλουθες αναχαιτίσεις από τα ελληνικά μαχητικά αποτυπώνουν ένα κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα» στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα τα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν και το ελικόπτερο που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ μετά την απογείωση του ελικοπτέρου από τις Οινούσσες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα λέγοντας πως «τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα». Σε αυστηρούς τόνους καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε την Τουρκία «να εισέλθει στον 21ο αιώνα» ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά σεβόμενη το διεθνές δίκαιο. «Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα».

Η Αθήνα «βλέπει» συνέχιση της έντασης

Παρά το ότι η Άγκυρα υπέστη μια σαφέστατη ήττα τον Μάρτιο στον Έβρο, διπλωματικές πηγές εκτιμούνπως θα συνεχίσει την ένταση με το μπαράζ υπερπτήσεων αλλά και των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ και στα χερσαία σύνορα κατά πληροφορίες η Τουρκία έχει δώσει εντολή σε κάποιες μονάδες του στρατού να κρατάνε υψηλά τους τόνους με κινήσεις χαμηλής εντάσεως. Δεν φαίνεται να διακινδυνεύουν θερμό επεισόδιο, αποτυπώνουν όμως το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων το οποίο είναι κακό. Στο Πεντάγωνο πάντως επικρατεί προβληματισμός για τα απανωτά περιστατικά πυροβολισμών της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Η Αθήνα θεωρεί πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να προκαλεί, με πιθανό θέατρο των επιχειρήσεων πια το Αιγαίο ή τη ΝΑ Μεσόγειο, ή ακόμη και την περιοχή της Λιβύης όπου ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης, ούτε και κάποια αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ ή άλλων δυνάμεων. Τα πολλά προβλήματα της Άγκυρας στο εσωτερικό, τόσο λόγω της κάκιστης διαχείρισης στο θέμα του κορονοϊού, όσο και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η Τουρκική οικονομία που έχει εκτινάξει και την ανεργία, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει την ηγεσία της σε όξυνση των προκλήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο Πεντάγωνο σκοπός της Τουρκίας είναι να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και επικίνδυνων περιστατικών που ενδεχομένως να μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως για τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι να χάσει την εμπιστοσύνη των ασθενέστερων στρωμάτων της Τουρκικής κοινωνίας, που χάρη στο οικονομικό θαύμα των προηγουμένων ετών τον υποστήριζαν διαχρονικά, την ώρα που νέοι πόλοι πολιτικής ισχύος αναδύονται στην γειτονική χώρα με το νεότευκτο κόμμα του πρώην συνοδοιπόρου του Αλί Μπαμπατζάν αλλά και τον δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, που προσπαθούν ήδη να πιστωθούν πολιτικά οφέλη από τις αστοχίες του Τούρκου Προέδρου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider