Ελληνοτουρκικά: Από τη Γερμανία… περνάει ο δρόμος προς τις διερευνητικές επαφές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Από τη Γερμανία… περνάει ο δρόμος προς τις διερευνητικές επαφές
Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει αναλάβει ξεκάθαρο ρόλο διαμεσολάβησης στην ελληνοτουρκική κόντρα και κάθε μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο έχει τη σημασία του.

Κρίσιμος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθεί να είναι ο ρόλος της Γερμανίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Πρωθυπουργό του Ομόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

Κι αυτό γιατί από πολλούς ο Λάσετ θεωρείται ως ένα πιθανός διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ όταν η Γερμανίδα καγκελάριος αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU. Η Γερμανία είναι πλέον η χώρα που έχει αναλάβει ξεκάθαρο ρόλο διαμεσολάβησης στην ελληνοτουρκική κόντρα και κάθε μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο έχει τη σημασία του, ειδικά σε μια περίοδο όπου η τουρκική πλευρά μιλάει πλέον ανοικτά για ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Όπως προκύπτει από τους γνώστες των ελληνοτουρκικών, η πιθανότητα να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας (που παραμένουν παγωμένες στον 60ο τους γύρο από τον Μάρτιο του 2016) μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι μεγάλες. Στις συνομιλίες αυτές βέβαια η Τουρκία περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και το θέμα του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να σύρει όλες τις πλευρές σε μια λύση-πακέτο, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να συνεχίσει τους τσαμπουκάδες και τις προκλήσεις.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όπου στην πραγματικότητα επανέλαβε την πάγια δήλωση της Άγκυρας ότι δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Σημείωσε όμως ότι δεν πρόκειται για απειλή αλλά για διαπίστωση. «Το αναφέρουμε και λέμε να ξεκινήσουμε το ταχύτερο τις συνομιλίες για να λύσουμε το γρηγορότερο τα προβλήματά μας, με συνομιλίες πολιτισμένα, με ειρηνική οδό και ειρηνικές μεθόδους», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Και αυτό είναι το μόνο θέμα που μπορεί να υπάρξει σε ένα τραπέζι διαλόγου ή σε μία μελλοντική προσφυγή στη Χάγη», απάντησε, μέσω της Real News, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Αν η Τουρκία ψάχνει κάποια λύση - πακέτο για όλα όσα κατά καιρούς φαντάζεται ως διαφορές με την Ελλάδα, ας το ξεχάσει».

Στην κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

Την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ παρά την καταδίκη που έχει εισπράξει η Άγκυρα από τη διεθνή κοινότητα, ενώ τα πράγματα περιπλέκει ακόμη περισσότερο η Αίγυπτος, που δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider