Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027
Τη διαβεβαίωση ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, το 2027, παρείχε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε πει και στην πρώτη 4ετία διαψεύδοντας όσους πίστευαν το αντίθετο.

Τη διαβεβαίωση ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, το 2027, παρείχε από το βήμα του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», που πραγματοποιήθηκε στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε πει και στην πρώτη 4ετία διαψεύδοντας όσους πίστευαν το αντίθετο.

«Η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Το δεύτερο και το τρίτο κόμμα είναι χαμηλότερα από το δικό μας ποσοστό. Σαφώς είχαμε θέσει ένα στόχο αντίστοιχο με αυτό που είχαμε στις ευρωεκλογές του 2019. Δεν τον πετύχαμε όμως λαμβάνω πολύ σοβαρά τα μηνύματα των πολιτών. Βεβαίως υπήρξε κάποια κόπωση λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, αυτό οδήγησε και στην αποχή.

Υπήρχαν όμως και πολλοί πολίτες που αξιοποίησαν τις ευρωεκλογές για να στείλουν ένα μήνυμα, κυρίως σε ότι αφορά το κόστος διαβίωσης που είναι στη κορυφή της ατζέντας μας. Ταυτόχρονα όμως οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν τις θεμελιώδεις πολιτικές δυναμικές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

«Το 2023 είχαμε εθνικές εκλογές που πήραμε 41%, καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένα κεντροδεξιό κόμμα το οποίο ελκύει πολλούς πολίτες, και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και προοδευτικοί του κέντρου συνασπίστηκαν κάτω από αυτή την σκέπη και αυτό δεν ήταν κάτι σίγουρο για άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, το οποίο μας οδήγησε σε πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουμε τέσσερα χρόνια με ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια έπρεπε να σταθεροποιήσουμε την χώρα και νομίζω ότι τα καταφέραμε» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της επόμενης τετραετίας είναι το κλείσιμο της ψαλίδας με την Ευρώπη. «Θα πιέσουμε υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κριθούμε για το αποτέλεσμα αυτών που πετύχαμε στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε νωπή εντολή για να προωθήσουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συνεργασία με μια κυβέρνηση των Εργατικών, απαντώντας σε ερώτηση που έκανε αναφορά και στο περιστατικό της ματαίωσης της συνάντησης από τον Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

Επίσης είπε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από ολόκληρη την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. «Έχουμε δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας και αν συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις μας τότε θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει μέχρι το 2027» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι δυο είναι οι κομβικοί στόχοι της κυβέρνησης, η μείωση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και δεύτερος η θωράκιση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και η εντολή που πήρε είναι ότι πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. «Το μήνυμα ήταν πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε» είπε.

Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα, πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors τόνισε πως «υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι, ιδίως στις περιφέρειες, που μένουν πίσω και χάνουν ευκαιρίες». Παρατήρησε δε ότι η ΕΕ και τα οφέλη της θα πρέπει να αφορούν όλους – και αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν αξιοποιώντας τα ανοιχτά σύνορα και αυτούς που θέλουν να μείνουν.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σημείωσε: «Νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι (…) Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για Σαμαρά - Καραμανλή: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών»

Γεραπετρίτης: Αν υπάρξει κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο, δεν θα υπάρχει VAR για να το διορθώσουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider