Μήνυμα Αθήνας μέσω Μάας στην Άγκυρα: Αποκλιμάκωση τώρα ή κυρώσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μήνυμα Αθήνας μέσω Μάας στην Άγκυρα: Αποκλιμάκωση τώρα ή κυρώσεις
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα, πέρα από την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, για να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη συνέπεια, λόγω της επικίνδυνης ανάφλεξης.

Υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έγινε η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κομιστής μιας πλατφόρμας αποκλιμάκωσης της έντασης και επιστροφής στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, όμως, και οι δηλώσεις του στην Αθήνα αποτιμώνται ως θετικές από την ελληνική πλευρά, καθώς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα, πέρα από την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, για να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη συνέπεια, λόγω της επικίνδυνης ανάφλεξης.

Για την Αθήνα, η επίσκεψη του κ. Μάας ήταν ευκαιρία να περάσει και ορισμένα μηνύματα στην απέναντι όχθη, με δεδομένο ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν ανενεργοί. Το μήνυμα της Αθήνας, λοιπόν, μέσω του Βερολίνου είναι ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή σε διάλογο με κανόνες, αλλά προηγουμένως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σκεφθεί σοβαρά ενισχυμένες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται σημαντικά.

Βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε να κάνει ταμείο μετά και την αναχώρηση του κ. Μάας για την Άγκυρα, καθώς οι ελληνικές και οι γερμανικές θέσεις είναι πολλάκις και με καθαρό τρόπο εκπεφρασμένες. Κατά τα φαινόμενα, πάντως, και με βάση τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες το τετ-α-τετ του κ. Μάας με τον κ. Τσαβούσογλου δεν πήγε και τόσο καλά, υπό την έννοια ότι στόχος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ήταν να πέσουν οι τόνοι και ο Τούρκος ομόλογος του φρόντισε να τις ανεβάσει κατακόρυφα στην κοινή συνέντευξη του, με τον κ. Μάας αμήχανο στο πλευρό του την ώρα που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξαπέλυε ολομέτωπη επίθεση στην Ελλάδα.

«Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να «μη θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο» τρώγοντας το δόλωμα ορισμένων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα να μην εξαπατάται από χώρες που την πετάνε στο δρόμο του τουρκικού ναυτικού... Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, με οποιοδήποτε βήμα, αυτή τη φορά δε θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου. Μάλιστα, παρουσία του κ. Μάας φρόντισε να δηλώσει ανοιχτός σε διάλογο, αλλά όχι με τους ελληνικούς όρους, εννοώντας προφανώς ότι η Τουρκία θέλει έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης Μάας θα φανεί τα επόμενα 24ωρα. Είναι σαφές για την Αθήνα, πάντως, ότι, ακόμα και η Τουρκία να κάνει κάποια κίνηση αποκλιμάκωσης, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να δρομολογηθούν οι διερευνητικές. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν δείχνει πρόθυμη να αποστεί των προκλήσεων και μένει να φανεί τι θα κάνει σήμερα, με δεδομένο ότι η NAVTEX που αφορά το Oruc Reis λήγει τα μεσάνυχτα. Ήδη, πάντως, επιχειρησιακά στο υπουργείο Άμυνας υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια-και γι’ αυτό μιας νέας παράτασης της έντασης. Εφόσον, λοιπόν, η Τουρκία σε αυτή τη ρότα, η Αθήνα θα πιέσει έντονα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Πέμπτης για μια σοβαρή λίστα κυρώσεων που θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την ΑΟΖ, τι θα πει για χωρικά ύδατα

Σε αυτό το περιβάλλον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μηνύματα εντός και εκτός θα πρέπει να αναμένεται η σημερινή ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τις ΑΟΖ. Σε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τον καμβά των εθνικών θέσεων και των κεντρικών εθνικών επιλογών τους τελευταίους μήνες. Βεβαίως, μένει να φανεί, αν ο πρωθυπουργός θα κάνει κάποια αναφορά στο ζήτημα των χωρικών υδάτων (δυνατότητα επέκτασης από τα 6 στα 12 ν.μ.), όπως «φωτογράφισε» τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, με πιο άμεση δυνατότητα μια επέκταση στο Ιόνιο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο, δε, ότι ο κ. Δένδιας μίλησε χθες το βράδυ τόσο με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ευρύτερα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να μπει σε αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, πέρα ίσως από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, με δεδομένο ότι τα λεγόμενα στη Βουλή δεν ακούνε μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στην Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider