Γιατί ο Στόλτενμπεργκ βιάστηκε να ανακοινώσει ανύπαρκτες συνομιλίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο Στόλτενμπεργκ βιάστηκε να ανακοινώσει ανύπαρκτες συνομιλίες
Οι νέες πυκνές διπλωματικές διεργασίες σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Η παρέμβαση της Μέρκελ, η βιασύνη του Στόλτενμπεργκ και το ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν που «ψήνεται».

Η ανακοίνωση του άλλοτε θιασώτη των ίσων αποστάσεων Γενς Στόλτενμπεργκ χθες το απόγευμα προκάλεσε αίσθηση. Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ... βιάστηκε να ανακοινώσει την έναρξη τεχνικών συζητήσεων στο επίπεδο του ΝΑΤΟ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για έναν μηχανισμό πρόληψης και αποκλιμάκωσης εντάσεων.

Όπως είχε σημειώσει εγκαίρως το Reader.gr την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε αναφερθεί στην προσπάθεια δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού μιλώντας στο Reuters. Πρακτικά, αυτό που είχε στο μυαλό του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας είναι ένας μηχανισμός εντός του ΝΑΤΟ, όπου σε τεχνικό επίπεδο, θα μπορούν να λύνονται ζητήματα και να προλαμβάνεται η στρατιωτικοποίηση στο πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, την ώρα που ο κ. Στόλτενμπεργκ…ανακοίνωνε τη «συμφωνία», δεν είχε συνομιλήσει ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Νίκο Δένδια, ούτε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο πρώτος από ελληνικής πλευράς που έγινε κοινωνός της πρότασης Στόλτενμπεργκ ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος.

Πρακτικά, ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε στις δύο πλευρές ένα κείμενο θέσεων (position paper), στο οποίο περιλαμβάνονταν ορισμένες γενικές προτάσεις προς αποκλιμάκωση και για τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Η Αθήνα, όμως, βρέθηκε προ τετελεσμένου με την ανακοίνωση του κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους εντός της επόμενης εβδομάδας. Μάλιστα, στην ελληνική πλευρά διαμηνύθηκε ότι θα ήθελε να έχει και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δένδια, η οποία ίσως γίνει τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σήμερα λόγω της μετάβασής του στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα έσπευσε από νωρίς να διασαφηνίσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο του ΝΑΤΟ. Βεβαίως, η Αθήνα δεν απορρίπτει διαρρήδην την πρόθεση Στόλτενμπεργκ να δημιουργήσει έναν διαμεσολαβητικό μηχανισμό, αλλά, όπως διασαφήνιζαν διπλωματικές πηγές, «αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Πρακτικά, διπλωματικές πηγές έβλεπαν μια...βιασύνη του κ. Στόλτενμπεργκ να δηλώσει και αυτός «παρών» στη διαχείριση της κρίσης και να βγει μπροστά.

Η παρέμβαση Μέρκελ και το ραντεβού με Μακρόν

Την ίδια ώρα, πυκνές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο, σε μια προσπάθεια και από μέρους της διεθνούς κοινότητας οι τόνοι να πέσουν και η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση. Βεβαίως, παρά τις αναφορές του Τούρκου προέδρου στη γνωστή λύση του kazan-kazan, η έμπρακτη αποκλιμάκωση δεν προδιαγράφεται ακόμα στο πεδίο.

Σε αυτό το περιβάλλον και, όπως αναμενόταν εδώ και μέρες, η Καγκελάριος Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν, σε μια νέα προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Αν πιστέψει κανείς τις τουρκικές διαρροές, πάντως, ο κ. Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στο Παρίσι και στο τηλεφώνημα με την κ. Μέρκελ. Βεβαίως, το αποτέλεσμα του τηλεφωνήματος θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αν και διπλωματικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το Reader.gr εκτιμούν ότι ο γερμανικός μοχλός πίεσης δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικός.

Σε όλο αυτό το περιβάλλον και ενώ ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου από μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για αμυντική συνεργασία. Βεβαίως, μέχρι και χθες, το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεν είχε διασαφηνιστεί. Ευρύτερα, υπάρχει πρόθεση να γίνει το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι, πριν τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου στην Κορσική. Βεβαίως, ο…διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, εξ ου και η Αθήνα κρατά την μπάλα χαμηλά και αναμένει να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και από γαλλικής πλευράς. Αυτή την ώρα, όλα τα σενάρια για μια πιθανή διμερή συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Παρίσι είναι στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider