Συνάντηση Μητσοτάκη - Στόλτενμπεργκ με... φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Μητσοτάκη - Στόλτενμπεργκ με... φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ είναι η δεύτερη τους τελευταίους 12 μήνες και η Αθήνα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά της για τις ίσες αποστάσεις που έχει κρατήσει η Συμμαχία στην Ελληνοτουρκική διαφορά.

«Ομίχλη» εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την ακριβή ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας, με την Τουρκία από τη μία να συντηρεί τη ρητορική της έντασης, από την άλλη να αποσύρει και το Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ.

Την ευχή ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες εξέφρασε από την Άγκυρα ο Γενικός Γραμμάτεας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες πριν επισκεφθεί και την Αθήνα.

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ είναι η δεύτερη τους τελευταίους 12 μήνες και η Αθήνα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά της για τις ίσες αποστάσεις που έχει κρατήσει η Συμμαχία στην Ελληνοτουρκική διαφορά.

Για αυτό και θα έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις των δυο πλευρών μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα στις 10.30 με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δυο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν και τον μηχανισμό απεμπλοκής την οποία έχει δουλέψει η Συμμαχία το τελευταίο διάστημα αλλά και την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε Αθήνα και Άγκυρα να περάσουν στο επόμενο βήμα που είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Χθες ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συναντήσεις στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας κι εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων αφού όπως είπε, «μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες». Έκανε πάντως ειδική αναφορά στο πυραυλικό σύστημα S400, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο και πως η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

Όπως δημοσίευσε χθες η Καθημερινή, ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020, φαίνεται ότι απετέλεσαν τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

«Το σύστημα μπορεί να προκαλέσει ρίσκα για συμμαχικά αεροσκάφη» ήταν το μήνυμα Στόλτενμπεργκ προς την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατέστησε σαφές πως αυτά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα του ΝΑΤΟ.

«Ομίχλη» για τις διερευνητικές

Στον αέρα πάντως παραμένει τόσο το ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου την ερχόμενη Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, με την ελληνική πλευρά να μην επιβεβαιώνει ότι η συνάντηση αυτή έχει κλείσει, ενώ ούτε ημερομηνία διερευνητικών επαφών ανακοινώνεται από Αθήνα και Άγκυρα. Χθες πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φόρτισε εκ νέου το κλίμα κατηγορώντας την Ελλάδα για πρόκληση της έντασης στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι που μεταφέρει τις διμερείς διαφορές στην ατζέντα της Συμμαχίας. Πάντως η Τουρκία απέσυρε το γεωτρύπανο Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ, κίνηση που χαιρετίζεται θετικά από την ΕΕ. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, «η αποχώρηση του γεωτρύπανου Γιαβούζ αποτελεί άλλο ένα καλοδεχούμενο βήμα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε επιπλέον παρόμοιες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider