Μητσοτάκης: Αποδοκιμάστηκε η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αποδοκιμάστηκε η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και η αυξανόμενη ανησυχία για τον κορονοϊό ήταν δύο από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Με αποδοκιμασία αντιμετωπίστηκε η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής, ενώ «ψηλά» στην ατζέντα βρέθηκαν τόσο η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, όσο και οι συνομιλίες για τη συμφωνία του Brexit.

Η δεύτερη ημέρα της Σύνοδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Δείτε την ομιλία του:

Τουρκία

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» σχολίασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εκφράζω την ευχή μου ότι τα πράγματα στο μέτωπο του κορονοιού θα πάνε καλύτερα και το Δεκέμβριο θα ξαναβρεθούμε στις Βρυξέλλες».

Κορονοϊός

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε η αυξανόμενη ανησυχία για τον κορονοϊό στην Ευρώπη, ενώ υπήρξε καταρχήν συμφωνία για τακτικές τηλεδιασκέψεις ηγετών για το θέμα της πανδημίας, μετά από πρόταση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι «πολύ θετικό που σε επίπεδο ECDC έχουμε πια ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης. Έθεσα το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε πως «έως την άνοιξη ελπίζουμε πως θα υπάρχει το εμβόλιο».

Brexit

Εκτενής φαίνεται πως ήταν η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit.

«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με Μεγάλη Βρετανία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του Brexit. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα.

Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής» ανέφερε.

Κλιματική αλλαγή

«Υπήρξε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Συμφωνήσαμε να στοχεύσουμε πιο ψηλά για τις εκπομπές CO2, με στόχο [μείωση] στο 55%. Συζητήσαμε τη σχέση ΕΕ-Αφρικής, που δυστυχώς δεν συζητάμε αρκετά και στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει και σε επίπεδο επενδύσεων αλλά και σε ζητήματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider