Περνάει στην «αντεπίθεση» η Αθήνα στο διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περνάει στην «αντεπίθεση» η Αθήνα στο διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την αραβική χώρα και τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί η διεύρυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε όλους τους τομείς.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέπτεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για αμυντική θωράκιση της χώρας ενόψει του τουρκικού κινδύνου.

Την ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη μετατροπής της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία θα αποτυπωθεί και στο χαρτί σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Νάχιαν.

Στο τετ α τετ που θα έχουν την Τετάρτη θα επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό κι επενδυτικό επίπεδο, όσο και στο γεωπολιτικό. Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που θα υπογραφτούν, θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και τις κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την αραβική χώρα και τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί η διεύρυνση της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε όλους τους τομείς. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί και η συμμετοχή των ΗΑΕ στα τριμερή σχήματα με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Νάχιαν, για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Η Αθήνα σπεύδει για τα F-35

Μετά την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale η Αθήνα επισπεύδει και το σχεδιασμό της για την απόκτηση υπερσύγχρονων F-35 τα οποία σχεδιαζόταν να πάρει η Τουρκία, πριν η αγορά ακυρωθεί λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα), η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά μιας μοίρας (18 με 24 αεροσκάφη) των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς που μαζί με τα Rafale θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Το επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση, δέκα μέρες πριν, στις 6 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για καινούργια και μεταχειρισμένα F-35, η ακριβής αναλογία των οποίων μένει να καθοριστεί. Πάντως, η Αθήνα θέλει να προμηθευτεί άμεσα, έως το 2021, τα πρώτα έξι μαχητικά τα οποία είναι ήδη έτοιμα, ελαφρώς μεταχειρισμένα.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται και σχεδιασμός για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων (MMSC) με την Αθήνα να έχει προαναγγείλει τέσσερις. Προς την κατεύθυνση αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, με δύο ή τρεις από τις φρεγάτες να κατασκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider