Μητσοτάκης: Στη μάχη της οικονομίας με «όπλο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Στη μάχη της οικονομίας με «όπλο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με αθόρυβες αλλά αποφασιστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας η κυβέρνηση «φουλάρει» την προετοιμασία για να υποδεχτεί με τους καλύτερους όρους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει με την τακτική του «ακορντεόν» για την προστασία υγείας και οικονομίας στο εσωτερικό. Το lockdown που ανακοινώθηκε χθες έως τις 28 Φεβρουαρίου είναι η αρχή μιας σειράς «ανοίγματος» και «κλεισίματος» ανά δύο εβδομάδες έως το τέλος Απριλίου, αναλόγως των επιδημιολογικών στοιχείων και της ροής των εμβολίων στη χώρα. Στη μεγάλη εικόνα όμως του Μαξίμου κυριαρχεί το φετινό καλοκαίρι.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με επιστολή πριν ένα μήνα στην ΕΕ, για υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού τάραξε τα «νερά», αλλά μέχρις ότου ληφθούν αποφάσεις η κυβέρνηση κινείται δραστήρια διμερώς. Χθες, στην τηλεδιάσκεψη με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κίνα (17+1), ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας είναι να διευκολύνει τον τουρισμό και τα ταξίδια, ενώ διαβεβαίωσε πως «αν μπορούν να επιδείξουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούμε να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετοι περιορισμοί».

Μετά τη συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ μεταξύ του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και της ομολόγου του, στο ελληνικό ραντάρ βρίσκονται χώρες όπως με ταξιδιώτες υψηλής δαπάνης, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Πολωνία, η Ουκρανία, και η Σερβία.

Ανομολόγητος στόχος είναι τα έσοδα από το φετινό καλοκαίρι να φτάσουν τουλάχιστον στο μισό του ’19, ενώ στη μάχη με όπλο το πιστοποιητικό εμβολιασμού η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσελκύσει ταξιδιώτες από χώρες που μέχρι σήμερα δεν ήταν στη αιχμή. Όπως τόνισε χθες στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα έχει προτείνει την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ως ένα εργαλείο για να διευκολυνθεί η επανέναρξη των ταξιδιών και οι τουρίστες να μπορούν είτε να επισκέπτονται την Κίνα είτε να έρχονται στην Ευρώπη από την Κίνα. Πρόκειται για ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και θα επιδιώξουμε να εργαστούμε σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσουμε πως οι κινέζοι τουρίστες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Η στόχευση εκτός από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αφορά τη «γειτονιά» αλλά και τις μακρινές αγορές στις οποίες προχωράει ο εμβολιασμός όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και ο Καναδάς. Από την ευρύτερη «γειτονιά» αγορές όπως η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζεται ως ανερχόμενη τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η μέση δαπάνη στα τουριστικά ταξίδια των Σαουδαράβων υπολογίζεται στα 830 ευρώ, ταξιδεύουν από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο με μέση διάρκεια ταξιδιού τις 15,5 ημέρες ενώ συνήθως κλείνουν σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων με μέσο όρο δαπάνης ανά διανυκτέρευση το λιγότερο 180 δολάρια. Στο στόχαστρο της προσέλκυσης τουριστών με πιστοποιητικό εμβολιασμού όμως είναι και χώρες όπως η Πολωνία. Μάλιστα, ο «Πολωνός τουρίστας» τίμησε την Ελλάδα το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 καθώς ήρθε το 60% όσων είχαν έρθει το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider