Διάσκεψη MED 5: Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάσκεψη MED 5: Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Η ομάδα επαφής MED 5 αποτελεί βασικό μέτρο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το οποίο έχει στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Τις εργασίες της νέας ευρωπαϊκής ομάδας επαφής για την έρευνα και διάσωση MED 5 εγκαινίασε το πρωί της Δευτέρας, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον.

Η ομάδα επαφής αποτελεί βασικό μέτρο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το οποίο έχει στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Παρέχει ένα πλαίσιο για τη συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών μεταξύ διάφορων φορέων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών της ΕΕ, διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών φορέων, όπως μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενώσεων εμπορικής ναυτιλίας. Στην πρώτη συνεδρίασή της συμμετείχαν οι εθνικές αρχές ακτοφυλακής των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν.

Η Επίτροπος κ. Γιούανσον δήλωσε σχετικά: Η διάσωση ζωών στη θάλασσα αποτελεί για τα κράτη μέλη ηθικό καθήκον, αλλά και νομική υποχρέωση. Σύμφωνα με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, χρειαζόμαστε ένα προβλέψιμο και αξιόπιστο πλαίσιο έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις, αλλά με αυτό το νέο εργαλείο φέρνουμε γύρω από ένα τραπέζι όλους όσους έχουν αρμοδιότητες, ώστε να βρούμε λύσεις. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου για τη διαχείριση αυτού του σύνθετου και σημαντικού ζητήματος».

Τα 5 κράτη της Μεσογείου είναι έτοιμα να συνεργαστούν

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε με τους υπουργούς της ομάδας MED 5 πριν από την άτυπη διάσκεψή τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο, 20 Μαρτίου. Ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών των 5 κρατών μελών της Μεσογείου, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας και συζήτησε μαζί τους το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο . Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τους συννομοθέτες για την προώθηση αυτού του σημαντικού έργου.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Χάρηκα που είδα τον ενθουσιασμό των 5 κρατών της Μεσογείου, τα οποία είναι έτοιμα να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσεων που θα λειτουργούν για όλους. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο των διαπραγματεύσεων όπου πρέπει να περάσουμε από τις δηλώσεις στην εξεύρεση συγκεκριμένων συμβιβαστικών λύσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider