Καταρρέει η οικονομία του Λιβάνου - Νέα αστάθεια στη Μ. Ανατολή

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καταρρέει η οικονομία του Λιβάνου - Νέα αστάθεια στη Μ. Ανατολή
O Λίβανος έχει μπει σε μια οικονομική κρίση, η οποία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα καταταχθεί πιθανώς μεταξύ των χειρότερων των τελευταίων 150 ετών.

Από το Σάββατο ο Λίβανος έχει μπει σε μια σημαντική οικονομική κρίση, καθώς το νόμισμα του Λιβάνου (λίρα) έχει υποτιμηθεί υπερβολικά πολύ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη μαύρη αγορά 1 δολάριο αντιστοιχεί περίπου σε 18.000 λίρες. Για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος της υποτίμησης, όταν η λίρα Λιβάνου συνδέθηκε με το δολάριο το 1997, η ισοτιμία ήταν 1.507 λίρες για 1 δολάριο.

Η υποτίμηση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, καθώς όλα τα προϊόντα άρχισαν να γίνονται δυσθεώρητα ακριβά, ενώ υπάρχουν διαρκείς αναφορές για επιδρομές πολιτών σε τραπεζικά καταστήματα και σε εμπορικά κέντρα και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η οικονομική κρίση οδήγησε στην ενεργειακή

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από τις τιμές των αγαθών, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν. Οι ουρές των αυτοκινήτων από χθες είναι τεράστιες για να μπορέσει κάποιος να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ αυτοκινήτου ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη μέρα να πηγαίνει από πρατήριο σε πρατήριο και να περιμένει ώρες ολόκληρες.

Εκτός από τα συμβατικά αυτοκίνητα, η έλλειψη πετρελαίου και η οικονομική δυσπραγία έχουν χτυπήσει και τις δημόσιες υπηρεσίες. Τα Μέσα Μεταφοράς κινούνται επιλεκτικές ώρες (τα λεωφορεία έχουν σχεδόν σταματήσει εντελώς) ενώ πολλά σχολεία κλείνουν γιατί οι καθηγητές δεν μπορούν να μετακινηθούν προς την εργασία τους. Επίσης, οι γιατροί πλέον δεν μπορούν να εξετάζουν ασθενείς καθώς δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να δει κάποιος γιατρό έξω από δημόσιο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά για τα έσοδα από τον τουρισμό

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ ενέκρινε ένα σχέδιο μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων για την εισαγωγή καυσίμων. Στο διάταγμα του της Παρασκευής, ο Ντιάμπ είπε ότι επέλεξε να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές καυσίμου με υψηλότερη τιμή από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία για να μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκή προμήθεια καυσίμων κυρίως για τους επόμενους τρεις μήνες, όπου η τουριστική σεζόν για τον Λίβανο είναι στο υψηλότερο σημείο επισκεψιμότητας στη χώρα.

Επειδή αυτή τη στιγμή στον Λίβανο υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, η εισαγωγή καυσίμων με σχεδόν διπλασιασμό της τιμής από την επίσημη θα αυξήσει μεν την τιμή στα πρατήρια, αλλά θα εξασφαλίσει και συνάλλαγμα από τους τουρίστες που συνηθίζουν να κάνουν τις συναλλαγές τους με δολάρια και στη μαύρη αγορά.

Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης θα επιδεινώσει την κοινωνική κρίση, την αύξηση της τιμής των αγαθών και αναμένεται να «ανατινάξει» τη λιβανέζικη κοινωνία.

Εξαγωγή της κρίσης στην υπόλοιπη Μ. Ανατολή;

Η Χεζμπολλάχ προσπαθεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή στην οικονομική κρίση, επιτιθέμενη απέναντι «στη Δύση» σε συμβολικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η χθεσινή σύλληψη (και τελικά απελευθέρωση) δύο δημοσιογράφων, του Βρετανού Ματ Κύραστον και της Γερμανίδας Στέλλα Μάννερ, οι οποίοι κάλυπταν στο νότιο Λίβανο την κρίση έλλειψης καυσίμων.

Παράλληλα, στο Ιράκ, το στρατιωτικό κομμάτι της τοπικής Χεζμπολλάχ, οι Μπριγάδες της Χεζμπολλάχ (Kata’ib Hezbollah) επιτέθηκε σε αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις θεωρητικά ως απάντηση στην αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στα σύνορα Ιράκ – Συρίας.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική της Χεζμπολλάχ σε όλη της την έκταση και θα καταλάβουμε καλύτερα, αν η περιοχή της Μ. Ανατολής θα μπει και πάλι σε τροχιά αποσταθεροποίησης. Ο Λίβανος, ως στρατιωτικός και οικονομικός δορυφόρος του Ιράν, αποτελεί ένα σημαντικό θεμέλιο της ισορροπίας δυνάμεων στην ευρύτερη Μ. Ανατολή και η κατάρρευσή του θα φέρει πιο άμεσα την αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ καθώς θα εκλείψει η «ενδιάμεση» διαπραγματευτική ισχύς του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider