«Δεν διστάζω, με παρρησία, να απολογηθώ και να ζητήσω τη συγγνώμη του λαού για τα δικά μας λάθη, τα οποία έγιναν η αιτία να προκληθεί μια πρωτοφανής πολιτική οξύτητα που στις πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση τόσο του ιδίου όσων και μελών της κυβέρνησης μου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί, καθώς συμπληρώνονται 8 χρόνια διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος προέβη σε απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων λέγοντας:
«Δεν παραγνωρίζω πως, παρά τα όσα θετικά έχουν επιτευχθεί, αναπόφευκτα, έχουν διαπραχθεί και λάθη.
Οφείλω να είμαι ειλικρινής και να παραδεχθώ, με αυτοκριτική διάθεση, τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης σε επιμέρους τομείς πολιτικής.
Το πλέον σημαντικό είναι το θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
Είναι καλά γνωστό πως το Πρόγραμμα υιοθετήθηκε επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και εν συνεχεία επί διακυβερνήσεως του αειμνήστου Δημήτρη Χριστόφια και βεβαίως, συνεχίστηκε επί της παρούσης.
Όπως είναι επίσης γνωστό, πως το 2013 ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, μας ανάγκασε στη διαμόρφωση ελκυστικότερων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων μέσω του Προγράμματος.
Δυστυχώς και το ομολογώ, δεν υπήρξε η αναγκαία επιμέλεια από την κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση των κενών, των ελλείψεων και των αδυναμιών ενός Προγράμματος που, από την αρχή υιοθέτησης του το 2007, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και του επιβαλλομένου εποπτικού ελέγχου, έτυχε κατάχρησης από επιτήδειους.
Προσφάτως, εξεδόθη η τελική έκθεση και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, υπό τον κ. Μύρωνα Νικολάτο.
Η θέση μου για την τελική έκθεση ταυτίζεται απόλυτα με τα όσα ο γενικός ελεγκτής ανέφερε, με γραπτή ανακοίνωση του στις 4 Μαΐου για την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτήριζε το πόρισμα ως "εκτενές, καλά δομημένο και τεκμηριωμένο".
Ταυτίζεται, επίσης, απόλυτα και με το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, όπου καταλογίζονται ευθύνες είτε στην παρούσα είτε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε σε λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, είτε σε παρόχους.
Παρά ταύτα, δεν θα επικαλεστώ το πόρισμα για να αποποιηθώ των δικών μου ευθυνών. Ευθαρσώς αναγνωρίζω όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνηση μου.
Για αυτό και δεν διστάζω, με παρρησία, να απολογηθώ και να ζητήσω τη συγγνώμη του λαού για τα δικά μας λάθη, τα οποία έγιναν η αιτία να προκληθεί μια πρωτοφανής πολιτική οξύτητα που στις πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση τόσο του ιδίου όσων και μελών της κυβέρνησης μου.
Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι πως, κατ' αντίθεση των όσων έγινε προσπάθεια να μου αποδοθούν, πουθενά στο πόρισμα δεν διαπιστώνονται ή αποδίδονται ελατήρια καταδολίευσης ή διαφθοράς, είτε του Προέδρου είτε των μελών της κυβερνήσεως.
Θα επαναλάβω: δεν επικαλούμαι ελαφρυντικά για τις ευθύνες σε όποιους άλλους το πόρισμα καταλογίζει. Για αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να απολογηθώ για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αισθήματα δυσπιστίας στους πολίτες.
Θεωρώ οφειλόμενο να σας εξομολογηθώ πως τα όσα διαδραματιστήκαν με αφορμή το Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποτέλεσαν για μένα την οδυνηρότερη περίοδο κατά την 40χρονη παρουσία μου στην πολιτική ζωή του τόπου.
Το πλέον σημαντικό που καταμαρτυρεί την καλή τη πίστει διάπραξη των λαθών που προανέφερα, αποτελεί και το υπερτονίζω, η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε δίωξη όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.
Να υπενθυμίσω, πως ευθύς μετά τα δημοσιεύματα διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου, αποφασίστηκε:
O οριστικός τερματισμός του Προγράμματος.
Η σύσταση της Επιτροπής Αποστέρησης Υπηκοοτήτων από όσους δολίως την απέκτησαν.
Διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή, με οιονεί δικαστικές εξουσίες, υπό τον κ. Μύρωνα Νικολάτο, η οποία ήδη εξέδωσε ένα πόρισμα που γίνεται καθολικά αποδεκτό ως αντικειμενικό και τεκμηριωμένο, με απόδοση ευθυνών, αλλά και σωρεία συστάσεων.
Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διυπουργική Επιτροπή θα μελετήσει τις επισημάνσεις της Επιτροπής προκειμένου να υιοθετήσει πρακτικές που θα αποτρέπουν ανάλογα κενά και αδυναμίες σε αποφάσεις ή προγράμματα που υιοθετούνται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ