Μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η υπογραφή αγοράς των 80 Rafale από τα ΗΑΕ ενισχύει σημαντικά τον ρόλο της Γαλλίας στη Ν.Α. Μεσόγειο, η οποία κατασκευάζει μια αμυντική «ομπρέλα» η οποία αφενός της αποφέρει πολλά δισ. ευρώ τα οποία δεν έβλεπε να της έρχονται από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αφετέρου εξάγει το δόγμα της ταύτισης των ευρωπαϊκών με τα γαλλικά συμφέροντα.
Η συμφωνία – ρεκόρ που θα ενισχύσει τη συμμαχία των χωρών του Κόλπου
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να αγοράσουν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα από τη Γαλλία την Παρασκευή σε μια συμφωνία - ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή του Εμανουέλ Μακρόν και του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.
Η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο χωρών κυοφορείται από το 2011 με πολλές παλινωδίες και είναι η μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης εξοπλιστικών συστημάτων που έχει συνάψει η Γαλλία με άλλη χώρα. Το timing της ολοκλήρωσης της συμφωνίας συμπίπτει με την έναρξη νέου γύρου επιχειρήσεων στο Σαχέλ ενάντια στην «ισλαμική τρομοκρατία», της προώθησης των ερευνών για υδρογονάνθρακές στο «οικόπεδο 5» στην Κύπρο και βέβαια την έναρξη της συμφωνίας AUKUS. Με λίγα λόγια, η συμφωνία με τα ΗΑΕ έρχεται να λειτουργήσει ως «φυγή προς τα εμπρός» για τον Μακρόν και την εξωτερική του πολιτική.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «Αυτή η δέσμευση της Γαλλίας στην περιοχή, αυτή η ενεργή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι σαφείς θέσεις που έχουμε λάβει σημαίνουν ότι έχουμε αυξήσει την εγγύτητά μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Τα ΗΑΕ δεν χαλάνε τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ για τα Rafale
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια «βιαστική» εκτίμηση όταν δήλωσε για τη συμφωνία ότι «σε μια εποχή που αναμφίβολα έκαναν στον εαυτό τους περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με άλλους ιστορικούς εταίρους (… )Νομίζω ότι αυτό ενισχύει τη θέση της Γαλλίας», είπε, = αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα ΗΑΕ για τα F- 35. Η συμφωνία των ΗΑΕ με τις ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο, αφορά αγορά f-35 ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για να μην αφήσει σκιές να πλανώνται, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ταγματάρχης Ιμπαχίμ Νάσσερ Αλ-Αλάουι, Nasser Al- δήλωσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Γαλλία δεν θα αντικαταστήσει τις συνομιλίες των Εμιράτων για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι μάλλον συμπληρωματική των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας μας καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα αεράμυνας και να αναζητούμε νέα προϊόντα και προηγμένες τεχνολογίες ως μέρος της συνολικής μας Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας». Με λίγα λόγια ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας των ΗΑΕ έκανε λόγο για μια ιδιότυπη… έρευνα αγοράς στην οποία τα Rafale είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσει τον στόλο των Mirage που έχουν τα ΗΑΕ.
Ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας ή πολιτικό παιχνίδι στη Μ. Ανατολή;
Απαντώντας στο εσωτερικό κοινό, ενόψει εκλογών, ο Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή από το Άμπου Ντάμπι ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ είναι «σημαντική για την οικονομία μας επειδή τα αεροπλάνα κατασκευάζονται στη Γαλλία». Όντως, εκτός των Rafale της Dassault, θα κατασκευαστούν και 12 στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα Caracal, από την Airbus κοντά στη Μασσαλία.
Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, μίλησε με θερμά λόγια για τη συμφωνία ως υποστήριξη της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και είπε ότι θα στηρίξει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία.
Ανεξάρτητα από το πώς θα συνεισφέρει στη γαλλική οικονομία, η συμφωνία αυτή εδραιώνει τη θέση της Γαλλίας ως ενός από τους κύριους αμυντικούς προμηθευτές των ΗΑΕ. Το Παρίσι διατηρεί μια ναυτική βάση στα Εμιράτα, η οποία αγόρασε για πρώτη φορά αεροπλάνα Mirage 2000 γαλλικής κατασκευής στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τα οποία θα αντικαταστήσει με τα Rafale.
Επίσης, η Γαλλία δημοσιεύει τη συμφωνία αυτή την περίοδο -μετά τον προηγούμενο αποτυχημένο γύρω συνομιλιών με το Ιράν στη Βιέννη- θέλοντας να πιέσει προς τη γρηγορότερη επίλυση των προβλημάτων με το Ιράν και θέλοντας να δείξει στην Τεχεράνη ότι αναλαμβάνει πιο ενεργητικό ρόλο στο περιθώριο των κεντρικών συνομιλιών με τους άλλους εταίρους πλην των ΗΠΑ.
Το Associated Press επιβεβαιώνει ότι μετά την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Μακρόν και του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, οι σχέσεις Γαλλίας και ΗΑΕ πρέπει να θεωρούνται στενότερες από ποτέ και ο στόχος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο.