Στη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στο μέτωπο της οικονομίας, παρά τις δυσκολίες που έχει θέσει η πανδημία του κορονοϊού, εστίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από τη συνάντηση των 2 ανδρών στο Σότσι.
Από τα σχόλια των δύο ηγετών, που μίλησαν αρκετά για την ένταση στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεχώρισε η πρόθεση Αθήνας - Ρωσίας για την ενεργειακή συνεργασία και για τη συνέχιση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία ανά τους αιώνες.
«Συμφωνήσαμε πως υπάρχουν περαιτέρω τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε, όπως η αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με επέκταση της συνεργασίας με στον τομέα της πολιτικής προστασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο ίδιος ανέφερε πως Ελλάδα είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, παρά το ευμετάβλητο της αγοράς.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο για τις επενδύσεις από και προς τις δύο χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και λέγοντας πως «συζητήσαμε το πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα».
Μιλώντας για την ένταση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει ανησυχία για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Είναι αναγκαίο να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι ΕΕ - Ρωσίας για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».».
Σε σχόλιο για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε εκ νέου την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών πρέπει να απορρίπτεται εξ αρχής».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας προς την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το ζήτημα θα λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για τον διάλογο με την Τουρκία. Η μοναδική μας διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες θα επιλυθούν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί από η διεθνή κοινότητα για την αφρικανική χώρα.
Ο Πούτιν
Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 650 εκατ. δολάρια και ελπίζει πως αυτές οι επενδύσεις θα συνεχιστούν στο μέλλον, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Μιλώντας για το φυσικό αέριο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχιστεί με αδιάκοπες προμήθειες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα και την ΕΕ, με τον κ. Πούτιν να προσθέτει πως «είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα».
Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.
Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.
Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.
Για το Κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε. Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος - Τουρκίας, ανέφερε ο κ. απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το εάν η Ρωσία ανησυχεί για τις κινήσεις του NATO στην Ουκρανία, ο κ. Πούτιν είπε πως «η επέκταση του NATO στα σύνορα της Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως η Ουκρανία θα γίνει απειλητική προς τη Ρωσία εάν γίνει μέλος του NATO.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Και γι αυτό θα προχωρήσουμε με τη σύσταση επιτροπής που θα αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία»