Ρωσία: Θα είναι «πολύ σημαντική» αλλά χωρίς ρηξικέλευθη εξέλιξη η συνάντηση Μακρόν - Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Θα είναι «πολύ σημαντική» αλλά χωρίς ρηξικέλευθη εξέλιξη η συνάντηση Μακρόν - Πούτιν
Η Μόσχα περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας να προτείνει «τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη».

Τελευταία ενημέρωση: 13:46

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι «πολύ σημαντική», αλλά δεν αναμένεται κάποια ρηξικέλευθη εξέλιξη.

Η Μόσχα περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας να προτείνει «τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κατάσταση είναι υπερβολικά πολύπλοκη για να περιμένει κανείς αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη κατά τη διάρκεια μίας και μόνης συνάντησης», επέμεινε ο Πεσκόφ. «Ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι έρχεται με ιδέες σε αναζήτηση ύφεσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγος για ανάπαυλα στην ένταση, όσο οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μιλούν για επικείμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η Μόσχα «δεν έχει ακούσει τίποτε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητεί και «οι δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρονται στο θέμα αυτό», είπε.

Καμία υποχώρηση στο θέμα της ασφάλειας και της κυριαρχίας

«Ο εντατικός διάλογος που είχαμε με την Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στην Μόσχα μπορούν να αποτρέψουν» μία πολεμική σύρραξη, δήλωσε στην Journal du Dimanche ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να συζητήσει «τους όρους της αποκλιμάκωσης» της κρίσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις πολύωρες συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στο Κρεμλίνο, στην πρώτη συνάντηση ευρωπαίου ηγέτη με τον ρώσο πρόεδρο από την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχεται ότι οι Δυτικοί «δεν θα αποσπάσουν μονομερείς κινήσεις» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναγνωρίζει επίσης ότι «αν η ασφάλεια και η κυριαρχία» της Ουκρανίας και της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο καμίας υποχώρησης, «είναι νόμιμο η Ρωσία να θέτει το θέμα της δικής της ασφάλειας».

Από το 2014, οι δυνάμεις των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών, με την υποστήριξη της Ρωσίας, βρίσκονται επίσης σε πόλεμο με τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ειρηνευτικές συμφωνίες, προϊόν γαλλογερμανικής μεσολάβησης, επέτρεψαν το πάγωμα των γραμμών του μετώπου, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύρραξης βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει την επανάληψη αυτής της διαδικασίας. Η τελευταία συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019.

Προηγήθηκε επικοινωνία Μακρόν - Μπάιντεν

Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μία «λογική συντονισμού» εν όψει του ταξιδιού του στην Μόσχα σήμερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις από πηγή της Γαλλικής Προεδρίας, η τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 40 λεπτά επέτρεψε στους δύο ηγέτες να μοιρασθούν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό εν όψει του ταξιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικοινωνία Μακρόν - Μπάιντεν πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Μόσχα

Εβδομάδα έντονης διπλωματικής κινητικότητας ξεκινά για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider