Κρίση στην Ουκρανία: Το Κίεβο ετοιμάζεται για ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίση στην Ουκρανία: Το Κίεβο ετοιμάζεται για ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Κίεβο στο Λβιβ. Φωτογραφίες δορυφόρου δείχνουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες κινούνται σε θέσεις μάχης.

Τελευταία ενημέρωση: 22:27

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θεωρεί δεδομένη μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρας, με τον πρόεδρο της πρώτης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για άμεση κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας εντός ουκρανικού εδάφους.

Όπως μετέδωσε το CNN, ο Ζέλενσκι φέρεται να δήλωσε πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

«Έχουμε πληροφορίες πως η επίθεση της Ρωσίας θα ξεκινήσει στις 16 Φεβρουαρίου» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε διάγγελμα του, χωρίς να αναφέρεται στην πηγή αυτή των πληροφορίων, σύμφωνα με το CNN.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Ωστόσο, το Reuters αναφέρει πως η Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι πλήρως έτοιμες για να λάβουν οδηγία από το Κρεμλίνο προκειμένου να αρχίσει η επίθεση, σύμφωνα με ανώτατους διπλωμάτες χωρών της Δύσης.

Το CBS μετέδωσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν φωτογραφίες δορυφόρου που δείχνουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία κινούνται σε θέσεις μάχης.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιοι οι τρόποι εκδήλωσης της επίθεσης, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «δραματική επιτάχυνση στη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων».

Συντονισμός ΗΠΑ - Κομισιόν

Νωρίτερα τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, είχε επικοινωνία με τον προσωπάρχη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπγιόρν Σέιμπερτ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επικοινωνία τονίστηκε πως συζητήθηκαν οι προσπάθειες ώστε η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και υπογραμμίστηκε πως «περαιτέρω κλιμάκωση θα απαντηθεί με μαζικές, συντονισμένες και σοβαρές κυρώσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανική κρίση: Άλλα 8 αμερικανικά F-15 προσγειώθηκαν στην Πολωνία

Ρώσο-ουκρανική κρίση: Η αποτυχία της διπλωματίας και ο κίνδυνος ενός πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider